Nyheter

Nystart för svenska grenen av Kristna ambassaden

Efter att ha legat i vila i flera år drar svenska avdelningen inom den Israelvänliga organisationen Internationella kristna ambassaden igång verksamheten igen. – Vi vill öppna ögonen på dem som utmålar Israel som den stora boven i konflikten med palestinierna, säger direktor Anders Sjöberg till Dagen.

Det formella beslutet att återuppta verksamheten fattades i går, lördag, då en uppstartsträff med årsmöte ägde rum i New Lifes lokaler i Bromma utanför Stockholm. Men planeringen har pågått i flera år och i samband med Föreningen Israels vänners konferens i somras presenterades nyheten.

– Internationella kristna ambassaden har flera tydliga mål med verksamheten. Vi vill komplettera och ge en bredare bild av situationen i Israel än vad som ofta syns i medierna, säger Anders Sjöberg.

– Vi är också en insamlingsorganisation som hjälper judar att få en fristad i Israel, trakasserierna är ju i dag många och antisemitismen stark i Europa. Organisationen bedriver dessutom ett omfattande socialt arbete i Jerusalem.

Anders Sjöberg nämner avslutningsvis den årliga manifestation som Internationella kristna ambassaden genomför i Jerusalem under Lövhyddohögtiden. Då brukar tusentals kristna från olika länder marschera genom staden för att visa sitt stöd för Israel.

– Här i Sverige har vi tagit kontakt med Israels ambassad och den kristna riksdagsgruppen. Vi hoppas kunna erbjuda svenska riksdagsledamöter en årlig resa till Israel.

Initiativet till att öppna den svenska avdelningen igen kommer bland annat från Henrik Svensson som under de senaste fem åren varit på organisationens kongress i Jerusalem.

– Henrik och Siewert Öholm började arbeta för att få liv i verksamheten, berättar Anders Sjöberg som själv blev bekant med Siewert Öholm under Siewerts sista tid i livet.

– I våra samtal insåg vi att vi bar på en gemensam kärlek till Israel. Och på en direkt fråga från Siewert om jag kunde tänka mig att bli direktor svarade jag ja. Jag hoppas kunna leda arbetet så att en bred grund i svensk kristenhet kan byggas för detta arbete. Vi vill inte att Kristna ambassaden enbart ska vara en rörelse för karismatiskt kristna, därför kommer styrelsen att ha bred representation från svensk kristenhet från såväl Svenska kyrkan som Livets ord.

Internationella kristna ambassaden har genom årens lopp kritiserats för att stå de mest nationalistiska krafterna på den israeliska politiska högerkanten nära. Tror du att ert initiativ kommer att väcka ont blod i vissa kretsar i Sverige?

– Visst kommer det att komma kritik, frågan om Israel är väldigt het i Sverige. Men vi vill öppna ögonen på dem som utmålar Israel som den negativa parten i konflikten med palestinierna. Vi vill betona att Israel faktiskt är den enda demokratin i hela området, och på samma sätt som det öppna samtalet finns i Israel, till skillnad från i de arabiska länderna, så vill jag att det öppna samtalet ska få finnas inom Kristna ambassaden.

Anders Sjöberg berättar att han ibland får frågan om Internationella kristna ambassaden ställer sig bakom en tvåstatslösning.

Vad svarar du då?

– Att vi ställer oss bakom de beslut som Israel har tagit och att vi är positiva till tvåstatslösningen.

Fler artiklar för dig