Nyheter

Matmissionen växlar upp – öppnar fler matbutiker för utsatta

JÄRFÄLLA. Den förra butiken brann ner. Men i Järfälla har Matmissionen fått nytt liv. Konceptet – att hjälpa utsatta med billig mat – sprider sig nu till fler platser.

1 av 2

För den som är van vid överfulla frysdiskar och dignande grönsakshyllor är Matmissionen en exotisk plats. Här gapar många hyllor tomma. Det överflödssamhälle de flesta vant sig vid inkluderar inte alla.

Butik för ekonomiskt utsatta

Till Matmissionen kommer de som har svårt att få pengarna att räcka till. Men trots att butiken är sparsamt inredd finns ändå mat så det räcker och blir över.

När Dagen gör ett besök på eftermiddagen är rusningen över, till skillnad mot andra matbutiker.

– De flesta kommer hit på morgonen. Vissa kunder står i kö i flera timmar för att vara först när varorna kommer. De har en annan dygnsrytm än de som jobbar, så på eftermiddagarna är det nästan tomt här, säger Tove Larsson, verksamhetsledare på Matmissionen.


Läs mer: Matmissionen säljer mat som andra butiker ratar

Billigt bröd

En av dem som ofta brukar komma hit är Esma som ursprungligen kommer från Irak.

– Jag kommer till den här butiken två eller tre gånger i veckan. Det är bra här, särskilt om man vill ha bröd. Det är billigt, kostar bara fem kronor. Mjölk, kött och grönsaker är bra också. Men man måste alltid titta på datumet, säger hon.

– Det passar oss som inte har så höga bidrag, säger hon.

Tar vara på överbliven mat från varuhus

Matmissionen drivs av Stockholms stadsmission och har matjätten Axfood som medgrundare. Affärsidén – om man nu ska kalla det så – är att ta vara på överbliven mat från stora varuhus som Willys och Hemköp. 

Mat som har "fel" etikett

Men det behöver inte handla om att varorna håller på att bli för gamla.

I stället kan det handla om följande kategorier:

Hela varupartier som skulle ha kasserats eftersom enstaka varor saknas.

Årstidsbundna varor som är fullt ätbara, men har ”fel” etikett.

Förpackningar vars förpackning har uppdaterats. Då brukar kunderna i de större butikerna rata de gamla förpackningarna.

För miljön och utsatta

I Sverige slängs varje år miljontals ton mat som kunnat användas, och genom att varorna tas tillvara minskas matsvinnet och utsatta människor får hjälp. Samtidigt erbjuds människor att få arbetsträna.

Alla välkomna 

Priserna är låga som det är, och alla människor får handla i butiken. Men den som exempelvis har socialbidrag, låg sjukersättning eller dagersättning från Migrationsverket kan bli medlem hos Matmissionen. Då sänks priserna ytterligare, med 30 procent. För närvarande har Matmissionen flera tusen medlemmar. I Facebookgruppen får butiken lovord från aktiva supportrar.

”Det här borde verkligen vara framtidens melodi, och hoppas att många fler kedjor hänger på – istället för att slänga sina användbara produkter”, skriver en av dem.

Nu öppnas fler butiker 

Efter att den ursprungliga butiken i Rågsved brann ner – oklart varför – har två butiker öppnat i Stockholmsområdet. En i Järfälla, och en i Hägersten som Dagen berättade om i början på mars. Det finns även planer på en liknande butik i Örebro.

– Vi ser ett stort behov av en sådan här verksamhet. Många som inte haft så lätt i livet delar med sig av sina erfarenheter. De berättar om hur stor skillnad det gör för dem, säger Tove Larsson.

Smaken helt okej

Och hur smakar då frukt och grönt som inte anses vara fint nog för andra butiker? Dagens reporter köpte en halv liter jordgubbar till ordinarie pris. Det kostade tre kronor – och smakade helt okej. Som importerade jordgubbar i mars brukar smaka.

---

Fakta:

  • Matmissionens tre mål

    Minska mat­svinnet i samhället och därmed göra en insats för miljön.

    Öka personers egenmakt ur ett ekonomiskt perspektiv. Ge dem möjlighet att handla bra och näringsrika varor.

    Bereda plats för arbets­träning och ge erfarenhet av livsmedels­arbete för människor som hamnat utanför arbetsmarknaden.

---

Fler artiklar för dig