Ända sedan högskoleprovet infördes i slutet av 1970-talet har det genomförts på lördagar. En ordning som passar många, men inte alla.
En sådan grupp är Sjundedagsadventisterna, ett samfund med knappt 2 900 medlemmar runt om i landet som växer.
– För våra medlemmar är det mot samvetet att skriva högskoleprovet just på lördagar eftersom vi då har helgfrid vilket innebär att lördagen är vår vilodag.
– Många av våra ungdomar har tullat på sitt samvete och skrivit provet för att ha en möjlighet att komma in på högskolor och universitet. Och det känns inte bra, förklarar Göran Hansen för Dagen.
Flerårig dialog
Under flera år har han haft en dialog med den myndighet som behandlar frågan, tidigare Universitets- och högskoleverket och sedan 2013 Universitets- och högskolerådet, UHR.
– Vi har även kontaktat diskrimineringsombudsmannen, DO, eftersom vi anser att vi som grupp blivit diskriminerade på den här punkten, säger han till Dagen.
DO har dock inte kunnat uttala sig eftersom det krävs en personlig anmälan för att göra detta. Men nu har parterna hittat en lösning som båda är nöjda med.
– Ambitionen är att erbjuda högskoleprovet varannan gång på söndagar. Det har vi beslutat i samråd med de lärosäten som genomför högskoleproven, berättar Mattias Wickberg som jobbar med högskoleprovet på UHR.
Med start hösten 2018 kommer provet att göras på en söndag. Våren 2019 blir det på en lördag och hösten samma år på en söndag och så vidare.
Reservprov
Tidigare har sjundedagsadventister och andra grupper, till exempel judar som praktiserar sabbaten, fått skriva ett reservprov en vanlig vardag.
Men detta prov har inte bytts ut sedan 2011 och eftersom det inte är tillåtet att skriva samma prov flera gånger har adventister bara kunnat skriva provet en enda gång.
– Att ta fram extra högskoleprov är dyrt men genom den här uppgörelsen slipper vi det. Alla över hela landet kommer att skriva provet samma dag, säger Mattias Wickberg.
Samma chans
Enligt Mattias Wickberg har under de senaste åren i genomsnitt ett tiotal personer valt att skriva en vanlig vardag i stället för på lördagar.
– Så det handlar inte om särskilt många men vi är angelägna om att alla ska få samma chans så detta känns som en rättvis lösning som förhoppningsvis ska fungera för de allra flesta.
Men ska alla andra kristna, som går i kyrkan på söndagar, låta bli att skriva högskoleprovet?
– Frågan är berättigad men vi hoppas att andra kristna har förståelse för våra argument och att våra ungdomar får en möjlighet som de inte haft tidigare att konkurrera på samma villkor som alla andra, säger Göran Hansen.
Positiv respons
Och Sveriges interreligiösa råd verkar höra till de som är positivt inställda. Elias Carlberg, rådets samordnare, skriver så här på Twitter:
”Shabbat shalom – nu behöver judar inte längre göra högskoleprovet på shabbat.”
Datum för nästa högskoleprov är lördag 1 april.