Nyheter

Stockholms stadsmission öppnar mataffär för utsatta

Snart öppnar Stockholms stadsmission en social supermarket efter att den första butiken brandhärjades.

Den 14 mars öppnas en ny butik i Hägersten, som ska ersätta den butik i förororten Rågsved som brann ned i december 2015, efter bara tre månaders öppethållande.

– Efterfrågan och behovet är stort, det är många som i dag lever i en svår ekonomisk utsatthet. Matmissionen gör stor nytta för många, säger Johan Rindevall, verksamhetschef för verksamheten, i ett pressmeddelande.

Drivs ihop med Willys och Hemköp

Matmissionen är ett koncept som drivs av Stockholms stadsmission tillsammans med Axfood som äger flera av de stora livsmedelskedjorna som Willys och Hemköp.

Här får bara personer med behov handla

Vem som helst får inte handla i butikerna, för att få medlemskap krävs att man har någon form av stöd, som till exempel försörjningsstöd, garantipension eller dagersättning från Migrationsverket.

Billigare mat

Matmissionen vill göra det möjligt för personer som lever i ekonomisk utsatthet att handla bra mat till ett billigare pris än i vanliga livmedelsbutiker. Ett annat syfte är att minska matsvinnet.

Arbetsträning i butikerna

Stockholms stadsmission, som äger och driver butikerna, vill också göra en social insats genom att ge personer som vill närma sig den vanliga arbetsmarknaden en möjlighet till arbetsträning.

Tanken är att under en tre-årsperiod etablera ytterligare tre butiker i Stockholmsområdet.

Fler artiklar för dig