Nyheter

Svältkatastrof hotar Sydsydan efter blodigt inbördeskrig

FN har nu deklarerat att det råder svält i delar av Sydsudan. Hundratusen människor svälter redan i dag, men många miljoner befinner sig på randen till hungersnöd. Det blodiga inbördeskriget är huvudorsaken till katastrofen.

1 av 2

Det är första gången sedan 2011 som FN deklarerar att det råder svält i ett land. Då var det Somalia, nu är det världens yngsta land, Sydsudan, som drabbas. Landets regering har tillsammans med bland annat FN:s livsmedelsprogram och Unicef meddelat att det i delar av norra Sydsudan nu råder så stor hungersnöd att den kan definieras som svält.

40 procent har stora behov

I ett uttalande från FN sägs det att 4,9 miljoner människor, vilket är mer än 40 procent av landets befolkning, i dagsläget är i behov av matstöd för att överleva. Eftersom det ännu inte är skördetid, och fler och fler riskerar att få slut på mat, kan den siffran stiga.

Enligt FN krävs det stora hjälpinsatser för att förhindra en svältkatastrof.

– Svält har blivit en tragisk verklighet i delar av Sydsudan, där våra värsta farhågor har besannats. Många familjer har gjort sig av med allt för att överleva och har nu inget kvar, säger Serge Tissot, som arbetar för FN i Sydsudan, i uttalandet.

Barnen är hårt drabbade.

– Mer än en miljon barn beräknas vara svårt undernärda i Syd­sudan. Om vi inte når dessa barn med omedelbar hjälp så kommer många av dem att dö, sa Jeremy Hopkins, som arbetar för Unicef i Sydsudan.

Svälten orsakar flyktingvåg

Anna Garvander, som är humanitär chef på Svenska kyrkan, har nyligen besökt Uganda och ett gränsområde till Sydsudan. Hon berättar att tusentals människor flyr över gränsen varje dag bara där.

– De som kommer nu har med sig allt de äger. Människor är desperata och ser ingen framtid alls i Sydsudan, man planerar inte att återvända, säger hon till Dagen.

Eskalerande strider

Det är inte bara svälten som skrämmer människor, striderna eskalerar och sprids till flera delar av landet.

– Flera av dem jag träffade tillhörde medelklassen, och de hade läst av tecken och insett att striderna snart skulle komma till deras område, säger Anna Garvander.

Svenska kyrkan stöttar

Svenska kyrkan stödjer genom lokala partners både människor inne i Sydsudan och flyktingar som befinner sig i grannländerna.

– Det är ofattbart många människor som drabbas, säger hon.

FN vädjar nu om att de stridande parterna i Sydsudan ska låta hjälpen nå alla delar av landet. Sydsudan blev självständigt 2011 efter ett långt krig mot regimen i Sudan. I december 2014 anklagade presidenten Salva Kiir sin tidigare allierade Riek Machar för att förbereda en kupp. Det blev inledningen på en konflikt som trots flera fredsavtal fortsätter att plåga landet.

”Destruktiv situation”

Kristna fredsrörelsen stödjer aktörer inne i Sydsudan som arbetar för fred.

– Just nu är det en oerhört destruktiv maktsituation i Sydsudan och den stora utmaningen blir att hitta metoder där den humanitära hjälpen verkligen når till de behövande, säger Lotta Sjöström Becker, som är generalsekreterare i Kristna freds­rörelsen till Dagen.

Fler artiklar för dig