Nyheter

Siewert Öholm minne hedras med skog i Israel

Siewert Öholm var en stor Israel-vän. Nu hedras hans engagemang med att en skog planteras i Israel.

Den 25 januari avled tv- och radioprofilen Siewert Öholm i cancer. Öholms samhällsengagemang gav ofta rubriker och han var inte alltid politiskt korrekt.

En av de frågor som låg honom allra varmast om hjärtat var Israel och det judiska folket. Hans ständiga stöd till Mellanösterns enda demokrati gick ofta stick i stäv med den allmänna opinionen.

– Ingen torde under senare decennier ha betytt mer för att korrigera en snedvriden mediebild av Mellanöstern, menar Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman enligt ett pressmeddelande.

Planterar skog till hans minne
Nu har organisationen Keren Kajemet Israelfonden, som är mest känt för att man planterar träd och utvecklar Israels vattenresurser, tagit initiativet till att plantera en skog i Israel för att hedra Siewert Öholms stora engagemang.

– Vi önskar på detta sätt föreviga Siewert Öholms namn i det bibliska land som han älskade. Jag framförde vårt djupa deltagande i sorgen till Siewerts fru Gitten Öholm Bohlin förra veckan. Gitten samtyckte entusiastiskt till vårt förslag, berättar Max Federmann, ordförande för Keren Kajemet Israelfonden i Sverige.

Keren Kajemet bildades 1901 och har under årens lopp planterat fler än 250 miljoner träd i Israel vilket bland annat förvandlat öken till savann.

Siewert Öholm begravs i Sta Clara kyrka i Stockholm på fredag den 17 februari.

Fler artiklar för dig