Nyheter

Gitten Öholm: Siewert var lugn inför döden

I över en vecka satt Gitten Bolin Öholm vid maken Siewerts sida. Nu berättar hon för Dagen om natten då han somnade in och om saknaden efter sin man.

Det har nu gått sex dagar sedan den välkände tv-profilen och debattören Siewert Öholm lämnade jordelivet. Hustrun Gitten Bolin Öholm fanns vid hans sida dag och natt de sista dagarna.

– Kvällen innan han gick bort började han vifta med handen och försökte säga någonting. Jag förstod att han kallade på Jesus. Sedan knäppte han mina händer i sina och bad Jesus om att komma till honom. Sedan sa han: ''hjälp mig att skratta'', berättar hon för Dagen.

– Det var som att han såg Jesus, men att jag inte gjorde det. Sedan började jag sjunga för honom. Jag sjöng ''du omsluter mig på alla sidor''. Det kändes som att jag sjöng godnattsånger för min man. När jag sjungit färdigt sa jag godnatt. Vid något tillfälle under natten började han andas väldigt fort. Det var ovant. Sedan reagerade jag på att det var helt tyst. Då var han stilla, och hade fått somna in.

Dog utan oro

Hon är övertygad om att Siewert dog utan att känna någon oro.

– Från det att han fick beskedet att han hade fullt utvecklad cancer blev han helt lugn och ställde in sig på nedräkning, säger hon.

Gitten och Siewert gifte sig 2006 och hon tecknar en väldigt ljus bild av de 11 år de fick tillsammans. Makarna träffades första gången för 28 år sedan. Då var Gitten praktikant på Siewerts tv-program "Nattcafé". Men ett par blev de först för tolv år sedan när Siewert var änkeman och Gitten var frånskild.

Hur var han att leva med?

– Han var väldigt kommunikativ och en gentleman ut i fingerspetsarna. Han tänkte hela tiden på vårt bästa och visade mig kärlekens språk som jag verkligen är glad för. Han hade en enorm förmåga att inte bli upptagen av vardagen. Det skulle alltid vara den vackraste dukningen, även om det bara var en måndagsmiddag. Det var alltid någon ros eller blomma på frukostbrickan, berättar hon.

– Jag kan inte svara för vad Siewert har betytt för offentligheten. Det får andra göra. Men jag vet vad han betytt för mig och mina barn. Han tog sig verkligen an dem.

Stort gensvar

Under den senaste tiden har många människor hört av sig för att uppmuntra och visa sitt deltagande i sorgen.

I helgen såg hon till att vara ensam för att få tid att sörja.

– Det är väldigt tomt i huset nu, bara min 15-åring är hemma. Även om jag har en tro på att han har möt Jesus har jag sorgen gemensamt med alla som förlorat en make eller maka. Det är inte annorlunda för mig bara för att jag är kristen, säger hon.

Och tomheten kan yttra sig i en tvättkorg med kläder från den som precis har dött.

– Jag skulle sätta igång en tvättmaskin och hittade hans sockar. Vad gör jag med dem, tänkte jag. De ska ju inte användas mer.

Öppen för alla

Begravningen kommer att äga rum den 17 februari i Sankta Clara kyrka i Stockholm. Öppen för alla som vill delta.

– Det är så många som har haft en personlig relation till Siewert. Man måste respektera att många vill komma, och jag hoppas att det ska gå bra.

På begravningen – som Siewert planerat själv i detalj – kommer bland andra musikern Per-Erik Hallin att medverka.

– Trots sin trötthet och svaghet orkade han planera detta minutiöst. Detaljerna och ordningen var viktig för honom, säger Gitten Öholm.

Fler artiklar för dig