Nyheter

Adventister får årets Vegopris

Sjundedagsadventisterna var den väckelse som tydligast tog ställning för en vegetarisk kost. Därför får de årets Vegopris av föreningen Vildåsnan.

Flera väckelserörelser under 1800-talet såg det som angeläget att bidra till en hälsosam livsstil, skriver den kristna vegetariska föreningen Vildåsnan i ett pressmeddelande. Den rörelse som tydligast förespråkade vegetarianism var Sjundedagsadventisterna.

– Vegetarianism finns i den kristna traditionen, och det var därför vi valde Sjundedagsadventisterna, de är ett bra exempel på det, säger Maja Ekström, ordförande i Vildåsnan.

Starkare vegonorm

Utmärkelsen Vegopriset går till en organisation eller individ som har gjort något för djuren utifrån sin kristna tro eller som har fördjupat samtalet om hur vår mathållning påverkar människor, djur och miljö.

– Det finns en allt starkare vego­norm i kyrkan. Det är roligt och en jätteskillnad mot för tio år sedan, säger Maja Ekström.

Djurrättsperspektiv

Vildåsnan har framför allt ett djurrättsperspektiv på vegetarianism. Men Maja Ekström säger att också hälso-och miljöaspekter är viktiga i föreningen.

– Vi vill gärna slå ett slag för den helhetssyn som finns inom Adventistsamfundet.

Priset delas ut den 5 mars på Nya Slottet Bjärka-Säby i Linköping och består av ett konstverk.

Vegopriset går till någon som gjort något för djuren utifrån sin kristna tro eller som har fördjupat samtalet om hur mathållningen påverkar människor, djur och miljö.

Fler artiklar för dig