Nyheter

Rockskribenten Anders Tengner om sista mötet med Siewert Öholm

”Vila i frid, Siewert. Du var en nagel i ögat på många, inte minst mig, men så fick vi chansen att försonas och jag har sedan dess haft stor respekt för din gärning ...”.Så inledde Angers Tengner sitt farväl till Siewert Öholm på sin Facebooksida i tisdags.

1 av 2

Anders Tengners första möte med Siewert Öholm har blivit legendariskt. Snudd på varenda svensk har väl sett det nu historiska klippet från 1984 där Siewert Öholm i direktsändning, i SVT:s Svar Direkt, totalsågar den unge reportern Anders Tengner vid fotknölarna. Han hade skrivit en artikel i rocktidningen Rocket om hårdrocksgruppen W.A.S.P. och för det fick den då 23-årige Anders klä skott för hela hårdrockskulturen. Men i dag menar Anders att han delvis har Siwert att tacka för sin långa karriär.

– Dagen efter fick jag skriva autografer på Ica, det var helt galet, så klippet gagnade mig och även W.A.S.P. för den delen, som låg etta på alla listor veckan efter.

– Och varenda gång jag har intervjuats efter det, i radio eller om jag suttit som gäst i en tv-soffa har jag påmints om det där klippet. Alla tycker att det var så fascinerande, säger Anders.

Siewert i heta stolen

Det skulle ta 31 år innan de sågs igen. Då på initiativ av Melker Becker och Matthias Lindeblad, som i sin ungdom var hårdrockare och hade Siewert som en sorts anti-hjälte. De höll på med dokumentären ”Siewert och sågklingan” och i samband med det ville de ge Anders och Siewert en chans att mötas igen i ett tv-sänt möte. Denna gång med Siewert i heta stolen.

– Det var fantastiskt att ses igen efter alla dessa år och det var skönt att få en chans att sätta dit honom.

Bad inte om ursäkt

Men det som sedan hände var Anders inte beredd på.

– Siewert säger då till mig, ”Jag kan inte be dig om ursäkt, Anders…” och jag hinner tänka att ”jaha, då är han väl en surgubbe i alla fall”.

Men efter en konstpaus fortsätter Siewert med orden ”du får inte en ursäkt, men du ska få mitt personliga förlåt”.

– Siewert vände det totalt och fick i stället stormande applåder. Han förklarade också skillnaden mellan orden och sa att ett förlåt hade ett större värde. Och jag tog emot den.

Stående ovationer

Efteråt de stående ovationerna fick Siewert Öholm även skriva autografer och många ville ta selfies med honom.

– Det gillade han, säger Anders och skrattar till.

– Och jag tror faktiskt att han gjorde så där med flit. Han lyckades göra det till en showfinal, det var listigt. Men han var en vass journalist och en showman in i det sista.

Dagen efter var de båda med i SVT:s morgonsoffa.

– Jag kommer ihåg hur jag tänkte ”här sitter jag och äter frukost med Siewert Öholm” och jag insåg när vi pratade att vi hade ganska mycket gemensamt.

– Min bild av Siewert vändes helt då.

Fler artiklar för dig