Nyheter

Fadderbarn förlorar snart hjälp från Sverige

”Under de närmaste 60 dagarna kommer vi troligen att tvingas stänga alla våra fadderprogram i hela Indien.” Det skriver Compassion i ett informationsbrev till sina svenska faddrar som har fadderbarn i Indien.

Som Dagen skrev i december har indiska myndigheter blivit allt mer restriktiva när det gäller att bevilja så kallade FCRA-licenser – vilket krävs för att icke-statliga organisationer i Indien ska kunna ta emot ekonomisk hjälp från utlandet.

En av organisationerna som har drabbats negativt är den kristna fadderbarnsorganisationen Compassion International som hjälper 140 000 barn i Indien.

– Vi har helt enkelt slut på pengar i Indien eftersom vi inte får föra in några pengar i landet, sa Stephen Oakley, organisationens vice vd och chefsjurist när han träffade representanthusets kommitté för utrikesfrågor i Washington, DC, den 6 december.

”Mycket lite hopp”

Företrädare för USA, där Compassion Internationals huvudkontor ligger, har under lång tid arbetat för att de indiska myndigheterna ska ändra uppfattning. Men enligt ett nyhetsbrev som Sverigekontoret skickade ut till sina faddrar på tisdagen talar alltså det mesta för att verksamheten i Indien upphör snart.

”Det är nu mycket lite hopp och om inget nytt händer kommer programverksamheten att upphöra den 15 mars. Det är en mycket sorglig situation – för dig som fadder och för oss. Men värst drabbas de cirka 140 000 indiska Compassionbarnen. Våra 580 lokala samarbetskyrkor och de nästan 6 000 anställda i Indien, står nu också inför mycket stora utmaningar ...”

Compassion Internationals Nordenchef Claes Parsmo förklarar i brevet också att de som i dag har fadderbarn i Indien kommer att erbjudas ett fadderbarn i ett annat land – under förutsättning att problemen i Indien inte har blivit lösta i mars. Redan i februari stoppas alla inbetalningar från Indienfaddrar.

– Situationen är verkligen sorglig, säger Claes Parsmo till Dagen.

– Vi anser att de indiska myndigheterna har missförstått Compassions arbete. Vi har blivit anklagade för att använda pengarna från internationella givare till att konvertera indiska barn till kristen tro och trots att vi har bett om exempel har myndigheterna inte kunnat redovisa några fall.

Många indragna licenser

Strax innan årsskiftet uppgav tidningen Times of India att cirka 20 000 av 33 000 godkända icke-statliga organisationer i landet hade fått sina licenser indragna av regeringen. Skälet var att de på olika sätt ansågs ha brutit mot lagen Foreign Contribution Regulations Act (FCRA), som reglerar ekonomiska bidrag till icke-statliga organisationer.

Enligt Stephen Oakley har Compassion samtalat med andra icke-statliga organisationer om att eventuellt ta över hjälparbetet i landet om Compassion skulle tvingas stänga sin verksamhet.

Tuffare granskning

Dagen har varit i kontakt med flera andra kristna organisationer som också bedriver verksamhet i Indien. Alla säger sig känna till den tuffare granskningen av icke-statliga organisationer, men med undantag för en organisation, som i avvaktan på FCRA-godkännande för har pausat utbetalningarna till en av sina samarbetspartners i Indien, har de andra inte drabbats negativt av den uppkomna situationen.

Fler artiklar för dig