Nyheter

Martin Schibbye: ”Fängelsekyrkan” betydde mycket

Journalisten Martin Schibbye tog emot Martin Luther King-priset och fick stormande applåder. Han tillägnade priset en modig pastor i ett fängelse i Etiopien.

1 av 2

Martin Schibbye blev känd på allvar när han 2011 greps och fängslades på uppdrag i Etiopien. Tillsammans med fotografen Johan Persson misstänktes han för terrorbrott, men benådades.

I går kväll stod han som en fri man i Norrmalmskyrkan i Stockholm och tog emot det pris som delas årligen delas ut av Kristna fredsrörelsen, Equmeniakyrkan och Sveriges kristna råd.

Ovan roll i predikstolen

Årets pristagare beskrev sig själv som en person som inte är helt van att stå i en predikstol i en kyrka och sa om sin fjorton månader långa fängelsevistelse.

– Fängelset var byggt av rädslans stenar snarare än kulsprutor och kalashnikovs. Och rädslan för att tala fritt var det som höll fångarna i schack.

Med inlevelse talade Martin Schibbye om den fängelsekyrka han blev inbjuden till. Där var och en sjöng på sina egna språk, en mäktig upplevelse i en utsatt situation där han "mumlade med så gott det gick".

Han skämtade lite om att någon skrivit med kol på väggen: "Prövningarna här i fängelset är ingenting mot på den yttersta dagen", för, som han uttryckte det, "att peppa församlingen".

Den bestod av en brokig skara: barnsoldater, ficktjuvar, grova ekonomiska brottslingar och mördare.

Schibbye beskrev i sitt tal hur han själv höll på att ramla i fällan att börja censurera sig men sa att ett besök just i "fängelsekyrkan" betydde mycket.

– Fast kyrka leder tanken fel, det var ett plåtskjul och varmt som i en ugn, sa han för att få åhörarna att förstå sammanhanget.

Pastorn ingjöt mod

Med värme och respekt i rösten talade Martin Schibbye om den medfånge som var själva upphovet till fängelsekyrkan. Denne sjävutnämnde "pastor Johannes" ingjöt mod i sin "församling".

– Han sa att era ord är starkare än all världens kärnvapen, använd era munnar. Jag tillägnar jag detta pris, sa Martin Schibbye i sann Martin Luther King-anda där icke-våld och ordets frihet är centrala begrepp för att åstadkomma förändring.

Fler artiklar för dig