Nyheter

Tv-debatt: Rusta upp eller ned försvaret – vad är mest kristet?

Den ena hänvisade till Jesus, den andra till Paulus.Två helt olika perspektiv kom fram då Krista fredsrörelsen och Kristdemokraterna diskuterade upprustning kontra nedrustning.

Svenska politiker verkar mer enade än på länge om att det är dags att rusta upp försvaret. En av dem är Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson, som i en webb-tv-debatt i Dagen pekade på hotet från Ryssland, självmordsbombare samt risken för cyberattacker som exempelvis kan släcka ned det svenska elnätet.

– Det finns ett påtagligt hot, det är inte långt borta, utan det finns även här i Sverige.

Tror inte på vapenskrammel

Motdebattören var Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare på Kristna fredsrörelsen. De har länge propagerat för nedrustning och icke-våld, och när talet om politiker som vill rusta upp kom på tal var hennes reaktion att säga: ”tunnelseende”. Något som hon menade att även Mikael Oscarsson drabbats av.

– Vi tror inte att vapenskrammel leder till fred, säger hon, och föreslår istället en mer långsiktigt säkerhetspolitisk strategi som bygger på fredsförebyggande insatser.

– Kristdemokraterna är ett fredsälskande parti, och det är faktiskt genom att ha ett försvar som risken för krig minskar, svarade Mikael Oscarsson.

Med två så olika perspektiv på militärens roll blev det en hel del rappa replikskiften.

– Vi önskar att världen vore god, men det finns ondska, menade Mikael Oscarsson, då han talade sig varm för ett starkt försvar.

– Det du säger om att människor skulle vara onda håller jag inte med om. Men makt och vapen kan användas på ett destruktivt sätt, kontrade Lotta Sjöström Becker.

Annan analys

Hon uppmanade Mikael Oscarsson att tänka om.

– Vi i fredsrörelsen tar motsättningarna i världen på lika stort allvar som du, men vi gör en helt annan analys. Fokus måste bli på det långsiktiga och förebyggande arbetet, säger Lotta Sjöström Becker.

– Det blir farligt med den verklighetsfrånvända sida som du för fram. Det finns hot, det är på riktigt, det här är inte bara en filosofisk diskussion, svarade Mikael Oscarsson.

Mikael Oscarsson, finns det inget gott i icke-våld?

– Allt som handlar om avspänning och förhandlingar är bra. Men världen fungerar inte så.

I alla tider har det varit en grunduppgift för staten att skydda sina invånare från inre och yttre hot.

Lotta Sjöström Becker, måste det inte finnas en försvarsmakt?

– Jag tycker att frågan är felställd. Jag tycker man ska prata mycket mer om hur man kan skapa fred. Fred och förebyggande insatser är underfinansierat.

Både Kristdemokraterna och Kristna fredsrörelsen har starka band till kristenheten i Sverige. Hur kan det komma sig att ni landar så olika i den här frågan?

– Jag tror att den hållning som jag företräder har 98 procent av alla kristna bakom sig. Vi behöver polis och försvarsmakt, säger Mikael Oscarsson.

Olika hänvisningar

Han hänvisar till Paulus i Bibeln, om att överheten inte bär svärdet förgäves. Lotta Sjöström Becker å andra sidan hänvisade till Jesus.

– Vi i kristna fredsrörelsen är inspirerade och bygger mycket av vår kampvilja på att Jesus var icke-våldsaktivist. Vi tolkar det som att är man kristen, då vill man fred.

Fler artiklar för dig