Nyheter

Psykolog: Mindfulness kan vara förödande

Meditationsformen mindfulness kan vara förödande för sköra personer. Den bör därför inte rekommenderas alltför lättvindigt. Det hävdar psykologen Fredrik Bengtsson i en artikel i Svenska Dagbladet.

Mindfulness kan översättas med begreppet medveten närvaro, och är en populär meditationsform som fått stort genomslag i Sverige de senaste åren.

Allt från löpsedlar till psykiatrin rekommenderar metoden som har sitt ursprung inom buddhismen.

På grund av sitt ursprung har mindfulness fått utstå hård kritik från kristet håll. Kritikerna menar att mindfulness innebär att man ger sig i kast med en annan andlighet än den kristna och att den därför är farlig. En av de främsta kritikerna som hörts i debatten är Linda Bergling, pastor i församlingen Arken i Kungsängen.

I en serie artiklar har Svenska Dagbladet nu belyst företeelsen, men ur ett annat perspektiv än det religionskritiska. Här handlar det om vad mindfulness gör med den person som utövar metoden.

Och psykologen Fredrik Bengtsson menar att meditation kan vara förödande för sköra och sårbara människor.

– Det händer att gamla minnen och känslor väcks till liv på ett närmast chockartat sätt. För en människa i akut kris är mindfulness inte alltid det bästa. Och personer som mer eller mindre mot sin vilja tvingats gå en kurs genom jobbet kan stå helt oförberedda på vad som kan utlösas. Många är inte redo att handskas med det som plötsligt kan komma upp, säger han i SvD.

Tidningen har också intervjuat 36-årige David, vars kontakt med mindfulness var obehaglig.

– Det var som att öppna en dammlucka. Plötsligt vällde det fram en massa starka och skrämmande känslor som jag hade tryckt undan under genom åren. Jag fick panikångest och det kändes som att jag skulle sugas ned i ett mörkt kaos och drunkna, berättar han för SvD.

Han säger också att när han tog upp detta med sin instruktör möttes han av oförståelse och uppmanades meditera ännu mer.

Psykologen Fredrik Bengtsson är i grunden för metoden. Med det sagt vill han ändå ställa högre krav på instruktörerna.

En sorts kvalitetssäkring, skulle man kunna säga.

– Mindfulness är trendigt just nu och det finns det mycket pengar att tjäna. Det gör att många ger sig in i mindfulnessbranschen bara för att göra affärer. Men att gå en kort kurs är inte tillräckligt för att sedan lära ut mindfulness. Det krävs både gedigna psykologiska kunskaper och erfarenhet av egen meditation, säger han till tidningen.

Fler artiklar för dig