Nyheter

Wallström hyllas i Palestina - men bojkottas av Israel

Margot Wallström fick ett varmt välkomnande i Palestina där hon hyllas för det svenska erkännandet av en palestinsk stat och för det stora biståndet. Samtidigt bojkottas hon av Israel.

Sverige spelar sedan många år en ledande roll i det internationella stödet för palestinierna, såväl politiskt som ekonomiskt. Utrikesminister Margot Wallström togs därför emot som en vän av hela den palestinska ledningen.

Samtidigt säger Wallström att hon också framförde kritik – och att hon kunde göra det bland annat i kraft av det stora svenska biståndet. Den palestinska regimen har anklagats för omfattande brott mot mänskliga rättigheter och för utbredd korruption.

– Vi har diskuterat detta i alla möten. Vi kommer som vänner, men riktiga vänner kan också vara kritiska. Särskilt om de erbjuder bistånd och hjälp, sade Wallström i Ramallah i fredags.

Största mottagarna

Palestinierna är de största mottagarna per person av svenskt bistånd. Svenska oppositionspolitiker och andra kritiker har krävt att regeringen ska ställa högre krav på den palestinska regimen. Wallström sade själv före besöket att palestinierna måste skärpa sig.

Margot Wallström mötte president Mahmoud Abbas – som tilldelade henne ”Jerusalems stjärna”, den finaste palestinska ordensutmärkelsen – och utrikesminister Riad Malki i Ramallah. Hon träffade också företrädare för oppositionen liksom människorätts- och kvinnogrupper. Och besökte flyktingläger.

Den svenska utrikesministern tillbringade fredagen i Ramallah och lördagen i Betlehem, två palestinska städer som ligger bara några kilometer från Israels regeringsbyggnader i Jerusalem. Men hon fick inte möta några israeliska ministrar trots att svenska UD hade bett om sådana möten.

Är inte välkommen

Det gick inte av schematekniska skäl, enligt en talesman för Israels UD. Men i själva verket är Wallström officiellt inte välkommen sedan snart ett år efter ha gjort en rad uttalanden som den israeliska regeringen ser som antiisraeliska – och som lett till kontroverser mellan de båda länderna.

Palestinska företrädare är inte överraskade av den israeliska bojkotten av Wallström. Den bekräftar, enligt deras uppfattning, att Israel inte är intresserat av fred.

– Att Israel bojkottar henne är för oss ännu ett tecken på att den nuvarande israeliska regeringen inte har någon fredsagenda. Om de verkligen menade allvar med en tvåstatslösning skulle de ha tagit emot henne som en hjälte, säger Hossam Zomlot, strategisk rådgivare till president Abbas.

Wallström: Inte ett misslyckande

Margot Wallström förklarar att hon inte ser det som ett misslyckande att vara bojkottad av den ena parten i en konflikt i vilken Sverige säger sig vilja spela en konstruktiv roll.

– Nej, det är inget misslyckande. Det hände tyvärr också min företrädare som inte kunde besöka Israel. Det handlar om att visa ömsesidig respekt, sade Wallström i Ramallah.

– Från första början bad jag att få besöka Israel. Det är viktigt att ha dialog också med dem som inte har samma åsikt. Tyvärr var det inte möjligt, sade hon.

FN:s säkerhetsråd

Att Sverige blir medlem i FN:s säkerhetsråd – och dess ordförande redan i januari – var en central fråga i överläggningarna. Palestinierna planerar att lägga fram en resolution som fördömer Israels bosättningar på Västbanken och Sverige kan spela en nyckelroll för att få den antagen. Även om USA av allt att döma lägger in sitt veto som vanligt.

– Vi diskuterade vårt ordförandeskap. Vi hoppas att det ska bli möjligt för säkerhetsrådet att anta en resolution om bosättningarna, sade Margot Wallström.

FN-resolutioner och andra internationella initiativ är viktiga för den palestinska ledningen som ser detta som sin enda möjlighet att sätta press på Israel. På Wallströms dagordning i Ramallah stod också ett franskt initiativ för israelisk-palestinsk fred, som palestinierna välkomnar medan Israel avvisar det som utsiktslöst.

– Det är mycket betydelsefullt att Sverige kommer in i säkerhetsrådet. Vi litar bara på internationella initiativ. Sverige har ett stort moraliskt kapital i internationell politik och kan arbeta i säkerhetsrådet för fred och samexistens i Mellanöstern, säger presidentrådgivaren Hossam Zoglot.

FAKTA – Sveriges bistånd till Palestina

# Sverige är en av de största europeiska biståndsgivarna till Palestina. Det totala svenska stödet till palestinierna uppgick till cirka 800 miljoner kronor 2014.

# Enligt en ny svensk strategi för utvecklingssamarbete uppgår stödet till 1,5 miljarder kronor under perioden 2015-2019.

# Stödet fokuseras på tre områden: 1) demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet; 2) miljö, klimat och katastrofberedskap; 3) utveckling av den privata sektorn.

# Dessutom är Sverige sedan länge en av de fem största bidragsgivarna till FN:s organ för de palestinska flyktingarna (UNRWA). Det kärnstödet uppgick till 300 miljoner kronor 2015.

Källa: Regeringen.se

Fler artiklar för dig