Nyheter

Inbördeskrig nära i Sydsudan

Sydsudan står nära ett fullskaligt inbördeskrig, varnar FN.

Världen kan stoppa det Rwanda-liknande folkmordet som pågår i Sydsudan om man omedelbart skickar dit en skyddstrupp på 4 000 soldater och upprättar en domstol för att åtala dem som gör sig skyldiga till de fruktansvärda handlingarna där, enligt Yasmin Sooka, ordförande för FN:s kommission för mänskliga rättigheter.

– Sydsudan står inför ett fullskaligt etniskt inbördeskrig, som kan destabilisera hela regionen, sade hon under ett extrainkallat möte i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Högkommissionären, Zeid Ra''ad al-Hussein, sade att Afrikanska Unionen snabbt måste upprätta en domstol med "starkt fokus på att befälhavare ska ställas till svars för övergreppen".

Voice of America rapporterar om katedralen i staden Wau, som blivit räddningsstation för de 8 500 sydsudaneser som flytt till staden.

– Här är det tryggare än om jag återvänder till mitt område, där jag måste lyssna till gevärseld och vara rädd för nattliga överfall, säger "Idriss", en av flyktingarna.

Kyrkan står för lokaler, "World Food Program" står för maten, biståndsorganisationen Oxfam ordnar vatten och FN för övrigt skydd.

I staden finns också ett FN-läger med ytterligare 29 000 flyktingar.

Dagen, TT

Fler artiklar för dig