Nyheter

Nu ska hädelsefrågan upp i domstol i Jakarta

Hundratusentals demonstranter har gett sig ut på gatorna, för att få Jakartas kristna guvernör fälld för hädelse mot islam.I dag börjar rättegången mot Ahok.

1 av 4

Räkna med fortsatt stor uppståndelse, då Jakartas guvernör Basuki Tjahaja Purnama inom kort ställs inför rätta.

Han är mer känd under sitt smeknamn Ahok, och förutom att han är en kristen politisk ledare i ett land med muslimsk majoritet tillhör han också den kinesiska minoriteten. I protesterna mot honom har det också dykt upp rasistiska undertoner. Men de stora protesterna som riktats mot honom har gått under muslimskt flagg, och det är mot islam han anses ha hädat.

Ahok har själv sagt att han vill att rättegången mot honom ska vara en öppen tillställning, där medierna tillåts närvara och att folket själva ska få höra hans försvarstal. Han åtalas alltså för hädelse, efter att i ett valtal den 27 september ha försvarat sig mot muslimska företrädare som menar att muslimer inte kan rösta på en kristen politiker.

Inför öppen ridå

Ahok valde då själv att hänvisa till Koranen, Sura 5:51, där muslimer uppmanas att inte alliera sig med judar och kristna. Han menade att den versen var irrelevant i det kommande valet.

Ahok har bett om ursäkt för sitt uttalande. Men det har inte satt stopp för vare sig stora demonstrationer eller rättegång.

Peter Paulsson, ordförande i Open Doors i Sverige, kom nyligen hem från ett besök i huvudstaden Jakarta.

Vad säger de kristna du har träffat?

– De är väldigt bekymrade över det här. Ahok har uttalat sig kring Koranen och det har uppfattats som en hädelse. Men någon har också förvärrat uttalandet, vilket har fått jättestor spridning i sociala medier.

– Jag var på ett föredrag där en av Indonesiens främsta kristna ledare, Bambang Widjadja, menade att det här var riktigt allvarligt, och att det kan få betydande effekt för kristenheten i Indonesien om Ahok fälls.+

Peter Paulsson berättar att det pågår en radikalisering bland muslimer i Indonesien, och att man nu siktar in sig på att förändra religionslagarna i landet.

Kyrkor bränns ner

– Att ge sig på någon som representerar den näst största religionen i landet, kristna är cirka 12 procent av befolkningen, är en del i den processen, säger Peter Paulsson.

Han berättar att kristna det senaste året upplevt något som kan liknas vid en förföljelsevåg, där flera kyrkor bränts ned, och det har blivit mycket svårt att bygga nya kyrkor. Men i den stora och befolkningsrika ö-nationen finns också stora variationer, där kristna är mer utsatta på vissa platser än andra.

– Vi i Open Doors arbetar där kyrkan är som mest utsatt, och som det brukar vara i muslimska länder finns det ett kraftigt motstånd mot konverteringar, och man har trappat upp motståndet mot den kristna minoriteten. De kristna växer i omfattning, och det vill man sätta stopp för.

Indonesien brukar ofta beskrivas som ett moderat muslimskt land, och pekas ut som ett exempel på att islam går att kombinera med demokrati. Bara det faktum att en kristen har blivit demokratiskt vald till guvernör är ett bevis på detta.

Men nu står alltså Ahok inför rätta, och hans fall handlar om så mycket mer än hans egen politiska karriär. Skulle han fällas för hädelse skulle det vara ett stort bakslag för religionsfriheten och demokratin i landet.

Fler artiklar för dig