Nyheter

Blasfemianklagad guvernör i rätten

Jakartas kristne guvernör Basuki Tjahaja Purnama, som står åtalad för blasfemi, var märkbart rörd när han framträdde i rätten på tisdagen.

Nu har den hädelserättegång inletts som många anser kan få stor betydelse för Indonesiens framtid, det land som har världens största muslimska befolkning.

Den kristne guvernören Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama är åtalad för hädelse efter att i ett valtal kritiserat hur vissa fundamentalistiska muslimer tolkar en koranvers. I Jakarta har muslimer i massdemonstrationer krävt att Ahok ska straffas för sitt uttalande.

När Ahok vittnade i distriktsdomstolen i Jakarta så grät han och förklarade att han alltid strävat efter att skapa harmoniska relationer mellan religionerna. Han förklarade att han gått i muslimska skolor och att han har nära släktingar som är muslimer. Han hävdade också att hans uttalande enbart vände sig mot hur vissa politiker felaktigt använder sig av Koranen.

Rättegången återupptas den 20 december. Om Ahok fälls kan han dömas till fem års fängelse. Enligt BBC oroar sig kristna för att fundamentalister ska uppmuntras att använda rättsystemet för att komma åt religiösa minoriteter.

Fler artiklar för dig