Nyheter

Kristna i Indonesien vägrar att ge efter för rädsla

Trots en rad intoleranta handlingar från hårdföra muslimer har kristna grupper meddelat att de inte tänker böja sig för påtryckningar utan fira jul som vanligt.

Församlingen Gereja Kemah Abraham (GKA), som håller sina sammankomster i ett köpcentrum i södra Jakarta, säger att de inte tänker ändra kalendern för julgudstjänsterna trots oron över stigande intolerans i landet.

– Även om det finns en hel del frågor (om intolerans) kommer våra (jul)-gudstjänster att äga rum som vanligt eftersom vi hoppas att allt kommer att vara säkert, sa GKA:s sekreterare Sozawato Telaumbanua till Jakarta Post på fredagen.

Han tillade att GKA och andra kyrkor hade pratat med polispersonal om samordning för att garantera säkerheten för de gudstjänster som ska hållas.

Under den senaste veckan har Indonesien upplevt två incidenter där hårdföra muslimer har skrämt människor från andra religiösa grupper.

I tisdags tvingade en islamisk grupp en kristen gemenskap att avbryta en julgudstjänst. Demonstranterna, som stormade in i byggnaden och avbröt gudstjänsten, hävdade att arrangemanget var olagligt eftersom det hölls i en offentlig lokal.

Följande dag tvingade en annan muslimsk grupp ett kristet universitet att ta ner skyltar som visade en student med hijab med hänvisning till att skyltarna "förolämpade islam".

De hot som framförts av hårdföra grupper kommer samtidigt med eskalerande sekteristiska spänningar rörande hädelseanklagelserna mot Jakartas guvernör Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama, som är kristen av kinesisk härkomst.

Gomar Gultom, generalsekreterare i en nationell ekumenisk organisation, har uppmanat kristna att vara vaksamma och säger att varje kyrka bör garantera säkerheten under gudstjänsterna i jul.

– Jag hoppas att folk kommer att förstå att (jul) bara infaller en gång per år och att även om vissa församlingar har gudstjänster i offentliga lokaler så har de fått alla lagliga tillstånd.

Fler artiklar för dig