Nyheter

Compassion kan tvingas lämna Indien

Den kristna fadderbarnsorganisationen Compassion International, som bland annat hjälper 145 000 barn i Indien, riskerar att få lämna landet inom tre veckor.

Problemet är att indiska myndigheter, sedan några år tillbaka, är mer kritiska till internationella organisationer och i fallet med Compassion har myndigheterna stoppat möjligheten för organisationen att få in pengar i landet.

– Vi har helt enkelt slut på pengar, sa Stephen Oakley, organisationens vice vd och chefsjurist, med syfte på verksamheten i Indien när han träffade representanthusets kommitté för utrikesfrågor i Washington den 6 december.

Stöd för barn i extrem fattigdom

Compassions 6 000 anställda i Indien tillhandahåller stöd till barn som lever i extrem fattigdom. Verksamheten har funnits i Indien sedan 1968 och enligt World News Service står organisationen i dag för den största humanitära närvaron i landet genom att årligen tillhandahålla motsvarande cirka 490 miljoner kronor i ekonomiskt stöd. I dagsläget finns det cirka 220 faddrar i Sverige och Norge som har sitt fadderbarn i Indien.

Men efter en lagändring år 2011 agerar Indien mot utländska icke-statliga organisationer av rädsla för att grupper använder humanitärt arbete för att dölja evangeliserande insatser. Dessa farhågor har föranlett regeringen att blockera inflödet av ekonomiskt stöd.

Ignorerat vädjanden
Hittills har indiska tjänstemän ignorerat vädjanden från amerikanska lagstiftare.

– Vi har tillbringat nio månader och hundratals timmar med den indiska byråkratin och det ser ut som att byråkratin försöker låta tiden rinna ut, säger Ed Royce, ordförande för representanthusets kommitté för utrikesfrågor.

Har sökt juridisk hjälp
Enligt Stephen Oakley har Compassion sökt juridisk hjälp för att säkerställa att organisationen har god status hos den indiska regeringen, men ett fullständigt sammanbrott i kommunikationen har förvärrat situationen.

Oakley sa att Compassion arbetar med andra icke-statliga organisationer som eventuellt kan ta över hjälparbetet i landet om Compassion skulle tvingas stänga sin verksamhet. Men han förväntar sig att fler än 80 procent av de 145 000 barn som Compassion hjälper kommer att falla mellan stolarna.

Fler artiklar för dig