Nyheter

Cilla Eriksson hemma från USA efter cykelkampanj

Cilla Eriksson, som cyklat genom USA för att hjälpa trafficking-offer, är hemma i Sverige igen. – Är lite jetlaggad, annars känns det ganska bra.

1 av 3

Dagen har skrivit flera artiklar om Cilla och hennes projekt "Ride of faith, hope and love" som går ut på att samla in pengar till tjejer som blivit utnyttjade i sexhandel, eller trafficking.

Gud talade till henne om att hon skulle cykla genom USA för att hjälpa tjejer som råkat ut för detta. När Dagen når henne på telefon har hon just kommit hem till Falun.

– Jag landade i onsdags kväll och det är nio timmars tidsskillnad så jag känner mig lite trött, berättar Cilla som lyfte från Arlanda i början på september.

Sex veckor tog det att cykla från Vancouver i Kanada söderut till Los Angeles i USA, vilket var helt enligt planen. Totalt blev det drygt 350 mil och åtskilliga dagsetapper.

– Många tror att cyklingen är det jobbiga men den delen har känts som semester, säger hon till Dagen.

Att samla in pengar har visat sig vara den största utmaningen. Cilla har talat i gudstjänster och andra kyrkliga sammanhang men att få folk att ge har visat sig svårare än hon trott.

– Det har varit svårt att lära sig givar-kulturen i USA. Här använder vi ju swish, kort och banköverföring. Det gör man inte i USA. Och det tog mig ett tag att inse det, förklarar Cilla som tillbringade en extra månad i Los Angeles för att få in mer.

Hur mycket har du samlat in?

– 50 000 kronor ungefär ungefär i USA, vad som kommit in i Sverige vet jag inte riktigt. Mitt mål var 150 000 kronor.

Pengarna går till Evangeliska frikyrkans skyddade boende för trafficking-offer "Think and do" i Kairo i Egypten. Cilla har varit där och med egna ögon sett att pengar behövs och gör nytta.

Men bara för att det varit lite motigt ger hon inte upp. Tidigare har hon gjort ett par insamlingsturnéer i församlingar runt om i Sverige och snart är det dags för ännu en.

– I april och maj ger jag mig iväg och cyklar igen. Det blir 30 föreläsningar på 30 dagar. Då kommer jag att berätta hur jag haft det i USA och förstås om varför jag gör detta.

Och kanske blir det en ny turné i USA. En kristen organisation som kallas "Christian cycling" vill samarbeta med henne.

– Jag fick kontakt med dem nu när jag var där. I juli nästa år körs ett cykelrace där vi kanske kommer att köra för tjejerna i Kairo. Det vore fantastiskt roligt om det blir så.

Det har gått fort för Cilla Eriksson. I januari är det fyra år sedan hon kom till tro och tre år sedan hon blev anställd i Lugnetkyrkan i Falun för detta projekt.

– Jag har känt en väldigt fin stöttning från församlingenoch är väldigt tacksam för att de har trott på mig längs med hela vägen. Inte minst alla förböner har betytt mycket. Gud har varit med, berättar Cilla vars anställning går ut vid årsskiftet.

Medan hon varit borta har hon blivit känd för svenska folket i dejting-programmet "Tro, hopp och kärlek" på SVT. Det blev ingen kärlek för Cilla men hon ångrar inte att hon ställde upp.

– Det var en upplevelse men jag har inte tänkt på det där borta. När jag bytte flyg i London på väg hem kom en man fram och sa att han kände igen mig.

– Nej, det gör du nog inte, sa jag.

– Jo, från nåt tv-program, sa han. Ett dejting-program.

– Och jag som nästan hade glömt bort att jag var med där, säger Cilla och skrattar.

Det är tre månader sedan hon lämnade Sverige. Tiden har gått fort och nu är hon tillbaka

– Varje dag har jag träffat av en massa härliga människor. Jag har varit omgiven av folk nästan hela tiden. Så just nu känns det lite konstigt att sitta hemma ensam i en tom lägenhet.

Fler artiklar för dig