Nyheter

Förföljelse av kristna ökar i Indonesien

Världens största muslimska land hotas av extremism­. Den kristne guvernören Akoh anklagas­ för att hädat Koranen, vilket skapat massprotester­ i landet. Kristna fruktar nu att det kan komma en våg av förföljelser.

1 av 2

Öriket Indonesien domineras av islam, men där bor också många kristna som ofta har kinesiska rötter. Upp mot 25 miljoner av landets 250 miljoner invånare är kristna. Även om det förekommit förföljelse av kristna, som 1998 då tusen personer dödades i upplopp, har ändå icke-muslimer haft större frihet i Indonesien än i många andra muslimska länder.

Som ett tecken på denna samexistens mellan kristna och muslimer valdes den kristne politikern Basuki Tjahaja Purnama, vanligen kallad Ahok, 2014 till guvernör i huvudstaden Jakarta.

– Han har ett rykte om sig att vara effektiv och relativt okorrumperad, säger Olle Törnquist, som är professor i statskunskap vid Oslo universitet och Indonesienkännare.

Kräver att guvernören straffas

Men Akohs styre har varit en nagel i ögat på de mer konservativa muslimerna. Vissa av dem har hävdat att enligt en vers i Koranen får inte muslimer styras av icke-muslimer. Under ett valmöte inför det kommande guvernörsvalet gick Akoh emot denna Korantolkning. En videoinspelning från mötet har spridits på sociala medier och skapat starka känslor.

I måndags gav sig mellan­ 100 000 och 150 000 männi­skor ut på Jakartas gator för att kräva att Ahok straffas för hädelse.

Bakom mobiliseringen stod en militant organisation som säger sig försvara muslimers rättigheter. Människor ropade att Akoh skulle fängslas, en del krävde att han skulle hängas. Protesten var övervägande fredlig, men det uppstod bråk på slutet.

Kyrkor har rivits

Många kristna skräms av de konservativa muslimernas maktdemonstration och fruktar att kyrkor och kristna kan stå i tur att angripas. Detta är redan något som skett i andra delar av Indonesien.

I provinsen Aceh, som styrs enligt sharialagar, har kyrkor rivits.

– Det klart att de är rädda. Den fantastiska pluralism som funnits i Indonesien kan försvinna på grund av det här, säger Olle Törnquist.

Han menar samtidigt att det finns flera orsaker till protesterna. Inför valet såg Ahok länge ohotad ut, men i och med denna videoinspelning fann hans politiska motståndare en svaghet. De har därför uppmuntrat protesterna, även om de själva kanske inte sympatiserar med extrem islamism.

– Det är verkligen att leka med elden, säger Olle Törnquist.

Ahok har också fått många fiender bland de allra fattigaste i Jakarta. Han har drivit på en modernisering av staden där slumområden rivits för att ge plats åt vägar och tunnelbana. Vid andra liknande satsningar har de fattiga fått nya områden att bo på, men Ahok har bara kastat ut dem.

– Det är människor som är desperata, så det är inte svårt att få ut dem i protester. Det är svårt att förstå att Akoh inte brytt sig om de fattiga. På så sätt att han skapat möjligheter för sina motståndare, säger Olle Törnquist.

”Allvarligt läge”

Akoh har förhörts av polisen om hädelseanklagelsen, och en rättegång är att vänta. Det kan ge fler tillfällen för extrema muslimska organisationer att mobilisera till demonstrationer.

Olle Törnquist är oroad för landets framtid.

– Det är ett allvarligt läge. Om man inte får stopp på utvecklingen så kan detta skapa en bas för extrema muslimer i Jakarta, säger han.

Fler artiklar för dig