Nyheter

Christer Sturmark ger ut boken ”Mitt kors”

Boken finansieras med hjälp av crowdfunding, och backas upp av bokförlaget Fri Tanke, som drivs av Humanisternas ordförande Christer Sturmark.

1 av 3

Inom kort kommer det gå att bläddra i boken "Mitt kors", en bok som bygger på bilder och berättelser som publicerats i Facebookgruppen med samma namn. Initiativet startade efter mordet på den franske prästen Jacques Hamel i somras, och Mitt kors blev till en stor manifestation för förföljda kristna. Men också till en livlig debatt, eftersom motivet bakom gruppen ifrågasattes.

Nu har trion som drog igång det hela även beslutat att samla ihop materialet i bokformat. Det sker med hjälp av crowdfunding, där boken kommer att tryckas upp så fort det finns 1 000 personer som förbeställt den. Än så länge finns bara en prototyp, och innehållet är inte riktigt helt färdigt än.

Sturmarks förlag ger ut boken

Arbetet med boken sker tillsammans med bokförlaget Fri Tanke, som drivs av Humanisternas ordförande Christer Sturmark. Det är ett förlag som ger ut olika typer av böcker, inte minst ett flertal religionskritiska publikationer, exempelvis av den världskände ateisten Richard Dawkins.

– Vi har gjort så här för att vi tror att det blir mest effektivt, säger prästen Annika Borg, en av initiativtagarna till Mitt kors.

Hon berättar att målet är att boken Mitt kors ska finnas till hands lagom till jul, att den ska finnas på kyrkornas bokbord och att det kan bli en vacker julklapp. Därför har det varit viktigt att få med ett bokförlag i processen.

– De har erfarenheten. Och det här ger också en spegling av den mångfald som finns i Mitt kors, säger Annika Borg.

Christer Sturmark som själv inte är kristen gick exempelvis själv med i gruppen, med bild på sig själv och ett kors, som en manifestation för förföljda kristna.

– Det fick väldigt stor uppmärksamhet, och det här speglar som sagt mångfalden i projektet, det visar att vi kan ha kontakter och projekt bortom våra egna övertygelser, det ligger i Mitt kors-rörelsens natur, säger Annika Borg.

Om boken går med vinst, var tar pengarna vägen, till projekt för förföljda kristna, eller religionskritiska publikationer?

– Vi kommer att ge mycket av vår royalty till förföljda kristna, det har varit en deal i det här. Men vi har också valt att göra det här tillsammans med ett bokförlag, så deras kostnader måste täckas. De har gett ut en mängd olika böcker, bland annat en stor fotobok tillsammans med Läkare utan gränser, med samma upplägg som vi har. Vi ville ha en proffsig produkt, och det här var det bästa alternativet.

Läs mer: Initiativtagare till Mitt kors lämnar kyrkan
Läs mer: Christer Sturmark går med i Mitt kors
Läs mer: Kors runt halsen inte kulturkamp
TV: Elisabeth Sandlund kommenterar ”Mitt kors”

Fler artiklar för dig