Nyheter

Mercy ships nominerat till prestigefyllt pris

Båten åker runt och ger gratis läkarvård till världens fattiga. Nu uppmärksammas grundaren Don Stephens.

1 av 2

Don Stephen, grundare till Mercy Ships, är nominerad till att få Kongressens medalj i guld, den högsta utmärkelsen en civilperson kan få av USA:s kongress.

- För mer än 38 år sedan ägde Don en vision om att ta sjukvård till platser i världen som är fattiga och fulla av lidande, skriver Louie Gohmet, kongressledamoten som står bakom nominering.

- Jag har varit i Västafrika och kan intyga den oerhörda välsignelse som denna grupp medför; lama går, tusentals blinda med katarakter får sin syn och människor med stora tumörer får hopp om livet.

Don Stephens första reaktion på nomineringen var att uttrycka en stor tacksamhet över alla volontärer och gåvogivare som finns över hela världen, "ett uttryck för Guds kärlek" som han själv uttrycker det.

Den kristna organisationen Mercy Ships har också en svensk avdelning.

- Jag är så glad för att Don Stephens har blivit nominerad denna utmärkelse. Bakom en stor man finns också en fantastisk fru, Devon. De har tillsammans format Mercy Ships grundvärderingar, att visa Jesu kärlek till de glömda och svaga i världen, säger Sverigechefen Anneli Persson i ett pressmeddelande.

En rad kända personer har genom åren tagit emot Kongressens medalj i guld, även flera religiösa ledare. Bland namnen finns personer som: Billy och Ruth Graham, Dalai Lama, påve Johannes II Paulus, Rosa Parks, Nelson Mandela, moder Theresa, Frank Sinatra, Raoul Wallenberg och Colin Powell.

Läs mer:

Fler artiklar för dig