Nyheter

Ateist-kampanj slår hårt mot Danska kyrkan

10 000 medlemmar har lämnat Danska kyrkan mellan april och juni månad i år. Den främsta orsaken till det stora tappet uppges vara en kampanj som ateister genomfört.

Precis som Svenska kyrkan tappar Danska kyrkan medlemmar. På tre månader har 10 000 medlemmar lämnat kyrkan, vilket är nästan dubbelt så många som gick ur under januari, februari och mars månad i år, skriver Christian Post.

Den troliga anledningen är en stor kampanj som Ateistisk Selskab genomfört under våren, som Dagen tidigare berättat om. Genom annonser på bussar har de riktat sig till danskarna med uppmaningar om att lämna kyrkan.

Reklambudskap på bussar

Budskap som "Varför tro på en Gud?", "Varför kostar det något att tro?" och liknande fraser har basunerats ut i kostsamma reklamannonser på bussar i Köpenhamn och Århus. Detta har fått tusentals danskar att lämna kyrkan.

– Vi är glada att danskarna har tagit tillfället i akt och uttryckt vad de innerst inne vill. Vi har länge märkt att få danskar är övertygade kristna, menar organisationens ordförande Anders Stjernholm.

Han tolkar de många avhoppen som ett uttryck för "det faktum att människor inte förstår varför det ska finnas en institution som Danska kyrkan" "som dessutom "har ett så otroligt stort inflytande och som tar danskarnas pengar".

Men den verklighetsbeskrivningen skriver inte kyrkorna under på. Trots medlemstappet ser många optimistiskt på tiden framöver och de argumenterar att det tapp som nu är ett faktum inte kommer att fortsätta.

– Jag uppfattar att det vi nu ser är följden av en mycket ovanlig situation som frammanats av ateisternas kampanj. Vi talar inte om ett trendbrott, en utveckling som kommer att bestå, säger Anders Gadegaard vid Katolska församlingen i Köpenhamn.

Positiva signaler

Han lyfter fram en annan och viktigare utveckling, och det är att antalet dop ökar i Danmark.

– När man lägger massa pengar på att annonsera för att människor ska lämna kyrkan, så blir det en effekt. Men vi ser samtidigt att fler engagerar sig i Danska kyrkan och tycker det är viktigt att vara medlemmar.

Fler artiklar för dig