Nyheter

Festival ska inspirera unga att läsa Bibeln

Bibelläsandet är på nedgång. En stor Bibelfestival i Örebro 21-22 oktober syftar till att vända trenden – och samla kyrkorna kring berättelserna om Gud, Jesus och människorna. Siktet är inställt på nästa generations bibelläsare.

1 av 3

Bakom ”Bibelfestivalen 2016” står en rad bibelorganisationer, teologiska högskolor, kyrkor och kristna organisationer från olika kristna sammanhang. Under två dagar blir det seminarier, workshops och ”teoltalks” i ämnen som Bibelns trovärdighet, svåra frågor i Guds ord, Bibelns löften och livets verklighet, ledarskap och Bibeln, muslimers frågor om Bibeln och så vidare.

En Nikodemosmässa i Nikolaikyrkan i Örebro (Svenska kyrkan) ingår också.

Bibelläsandet avtagit

Åtta av landets bibelskolor kommer till festivalen med 100-150 elever, men arrangemanget riktas till alla som är intresserade av att lära sig mer om det som är världens mest lästa bok.

Samtidigt är det ingen hemlighet att bibelläsandet har avtagit i takt med sekulariseringen, konstaterar Mikael Tellbe, lärare i Nya testamentet på Örebro Teologiska högskola och i ledningsgruppen för Bibelfestivalen.

– En undersökning från Norge 2014 visar att 40 procent av medlemmarna i norska frikyrkor inte öppnade sin bibel under ett års tid. Vi kan misstänka att det ser liknande ut i Sverige, och det är naturligtvis oroande, säger han.

Frågan om vilken relevans Bibeln har för dagens människor kommer att lyftas på flera sätt under festivalen.

– I dag är inte frågan i första hand om Bibeln är inspirerad av Gud eller inte, utan viktigare är för många om ”Bibeln har något att säga mig?”, säger Mikael Tellbe.

Han framhåller att tanken med arrangemanget är att samla breda grupper i kristenheten kring den gemensamma kärleken till Bibeln, inte att fokusera på skillnader.

Är inte en ungdomsfråga

Norske pingstpastorn Öystein Gjerme, församlingsplanterare och teolog från Bergen, är huvudtalare på festivalens kvällsmöten. Men för övrigt medverkar ett 30-tal föreläsare/talare från de olika arrangerande organisationerna i olika seminarier och workshops.

Anders Blåberg, generalsekreterare i Svenska Bibelsällskapet, är glad för att en mötesplats kring Bibeln skapas genom Bibelfestivalen. Rubriken är ”nästa generations bibelläsare”, men han framhåller att detta inte får reduceras till en ungdomsfråga.

– Det goda bibelbruket är en fråga till alla oss som lever med Bibeln i dag. Det är nu vi bäddar för framtiden, säger Anders Blåberg.

– Jag är fostrad av föräldrar som hade Bibeln både på köksbordet och på nattduksbordet. De bar sin bibel, och Bibeln bar dem. Hur för jag detta vidare i en ny tid? Vad har vi missat om bibelläsandet går ner? Detta är en ödesfråga.

Det är första gången Bibelfestivalen arrangeras, men ambitionen är att den ska kunna återkomma med ett par års mellanrum.

Många folkhögskolor deltar

De bibelskolor på folkhögskolenivå som deltar i festivalen är: Liljeholmen och Götabro (EFK), Kaggeholm (Pingst), Livskraft i Aneby (Team med uppdrag), Nikodemus, (pingst i Linköping), Johannelund (EFS) samt Helsjöns folkhögskola (Svenska kyrkan).

---

Fakta:

  • Talare och seminarieledare

    Christian Alderblad, Josefine Arenius, Anders Blåberg, Lennart Boström, Olof Brandt, Ingemar Fhager, Øystein Gjerme, Eleonore Gustafsson, Mikael Hallenius, Moni Höglund, Lars Johansson, Carolina Klintefelt, Samuel Klintefelt, Tony Larsdal, Mats Larsson, Anders Lennartsson, Åsa Molin, Omid Pasbakhsh, Jenny Pettersson, Krister Pettersson, Lisa Petterson Härdne, Per Pettersson, Johannes Roswall, Jacob Rudolfsson, Isak Spjuth, Johan Svedberg, Ludvig Svensson, Mikael Tellbe, Ellen Vingren,Tommy Wasserman, Fredrik Wenell, David Willgren, Hanna Wärlegård och Kristin Zetterlund.

    De arrangerar Bibelfestivalen 2016

    Örebro teologiska högskola, Svenska bibelsällskapet, Bibeln i dag, Svenska folkbibeln, Svenska evangeliska alliansen, Akademi för ledarskap och teologi, Svenska kyrkan i Örebro, Brickebergskyrkan, Filadelfiakyrkan i Örebro (EFK), Sensus i Mellansverige samt Bilda.

---

Fler artiklar för dig