Nyheter

Jackelén och Borg eniga om korset

Det blev ingen polariserad ordfajt då Mitt kors diskuterades i SVT i torsdags kväll.

1 av 3

En månad efter att Facebook-gruppen Mitt kors skapades, efter att debattvågorna gått höga, möttes prästen och initiativtagaren Annika Borg och Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén. Det var i SVT:s direktsända program SVTOpinon, där båda fick ge sin syn på saken.

Något större bråk om hur korset som symbol ska användas blev det inte mellan de båda, och ärkebiskopen valde att ge en stor eloge till initiativet.

– Det är fint att höra hur detta tar fram berättelser, för det ett uppdämt behov i det här landet, att få prata om korset.

Själv beskrev sig Antje Jackelén som ett "korsfreak", då hon inför tv-publiken visade upp sitt eget kors. Hon berättade också att hon själv inte är med, eftersom hon inte rör sig så mycket på Facebook, samt att hennes officiella konto sköts av hennes medarbetare.

Hon ville också tillbakavisa alla påståenden att Svenska kyrkan skulle ha varit motståndare till Mitt kors-initativet.

– Ryktet om att det skulle splittra kyrkan och att det fanns ett massivt motstånd från kyrkans ledning, det är helt fel, sa Antje Jackelén, och exemplifierade med att flera företrädare från kyrkan är med i gruppen.

– Jag blir jätteglad att du säger det här Antje, svarade Annika Borg.

Hon hade innan dess berättat om hur hela initiativet kom till, och hur hela den debatt som blossat upp varit jobbig, inte minst då kritik kom från kyrkokansliet. Annika Borg tipsade också om att själv gå in och titta på Facebook-gruppen, som är öppen att beskåda för den som vill.

– Det har varit helt fantastiska berättelser om kors man köpt från olika platser och vad det betydde, berättade hon.

Även Marcus Birro var med i debatten, och var tydlig med att kristna självklart måste kunna få stå upp för det de tror på och få bära kors.

Hela debatten går att se i efterhand på SVT Play.

Fler artiklar för dig