Nyheter

Kristna och ateister tycker lika om mycket

Kristna och ateister är överens i många grundläggande frågor, som till exempel rättvisa och medkänsla med svaga och utsatta. Det visar nya studier i USA.

Att de båda grupperna inte alltid förstår varandra märks i debatten, vilket undersökningen också ger stöd för. Fördomarna är ganska utbredda mellan kristna och ateister.

Ateister är något mer negativa mot kristna än tvärtom, och båda grupperna hävdar ofta att den egna gruppen har högre moraliska värderingar, uppger sajten thearda.com.

Den brittiske författaren och ateisten Richard Dawkins, som skrivit flera bästsäljande böcker i ämnet, jämförde vid ett tillfälle kristen tro med att vara sinnessjuk.

Men den tuffa retoriken utmärker inte diskussionen mellan kristna och ateister, även om en kristen person som deltog i undersökningen tycker att "ateister är destruktiva anarkister".

Det visar sig att uppfattningarna i flera grundläggande frågor är ganska samstämmiga.

Vikten av att ta hand om svaga och utsatta och visa medkänsla med de som lider betonas något mer av kristna. Men båda är lika bestämda med att lyfta fram rättvisa och att alla medborgare ska ha samma förutsättningar.

Båda grupperna har det gemensamt att de inte alltid är så väl sedda av andra grupper i det amerikanska samhället. Så kanske borde kristna och ateister sympatisera lite mer med varandra, resonerar de som gjort studien.

Ateisterna är dock mer utsatta för negativism och rankas i andra undersökningar ofta lägre än muslimer, flyktingar och invandrare.

Fler artiklar för dig