Nyheter

Han vill se en ny kultur av lärjungaskap

Jönköping. Även i år blir det internationellt besök på Oasmötet. Biskopen Andrew Watson från England ska tala om församlingsplantering och lärjungaskap.

I talarlistan för Oasmötet finns det ett namn som förekommer tre gånger i slutet av veckan – Andrew Watson, biskop i Guildfords stift i England. I sitt arbete som biskop har han under flera år specialiserat sig på församlingsplantering och lärjungaskap och kommer därför att ta upp dessa två ämnen under helgen.

Under en träff för präster och pastorer ska Watson samtala med dem om hur man skapar lärjungar i församlingen som i sin tur skapar lärjungar. Det är något som han saknar i västvärldens kyrkor i stort.

– En av de största utmaningarna för kyrkor både i Sverige och i England är hur vi ska bygga upp en kultur av lärjungaskap. Många vet inte vad det betyder att vara en lärjunge. Jag kommer titta på hur Jesus gjorde lärjungar i Matteusevangeliet och utgå från det, säger han till Dagen.

Hur kan kyrkorna förändras?

Genom en missionsstrategi som heter Transforming Church har kyrkorna i Andrew Watsons stift försökt att reda ut sitt verkliga syfte. De kom fram till att de behöver en tydlig gemensam vision för att nå dit.

– Både i Guildford där jag är biskop nu och i Birmingham där jag var tidigare har vi frågat oss själva hur kyrkorna kan förändra sig själva så att vi har en förändrande effekt på det samhälle vi lever i. Vi gick samman alla kyrkor i området för att sätta upp ett gemensamt mål – vi ville förändra samhället. Det handlade inte bara om att kyrkobyggnaden eller ekonomin skulle vara i gott skick, utan om att ta in en större vision för Guds rike, säger Andrew Watson.

Satte specifika mål

Målen som sattes upp kunde handla om att öka antalet gudstjänstbesökare under ett år, att starta en Alphakurs eller åka på missionsresor för att forma församlingsmedlemmarna till lärjungar.

– Till exempel åkte vi till Ukraina där vi var med och byggde en kyrka i Donetsk. Vi blandade undervisning med praktiskt arbete och märkte att folk verkligen lockades av det och ville komma tillbaka.

– Det förändrade många att bara vara borta i en vecka, och jag tror att det är en viktig del att ta med människor ut ur deras bekvämlighetszon och låta dem möta Gud på helt olika platser, säger Andrew Watson.

Plantera nya församlingar

Ett viktigt sätt att skapa lärjungar är enligt Andrew Watson genom församlingsplantering.

Han återkommer ofta i intervjun till hur församlingar ska ”multipliceras” genom att bilda nya församlingar i stället för att bara öka antalet medlemmar i den befintliga församlingen. Detta kommer han tala om på fredagskvällens möte.

– Jag tror att kyrkor ofta funderar över hur vi addera människor till våra nuvarande samlingar. I mitt förra stift startade vi tre nya kyrkor med ungefär femton personer i varje, och dessa fick sedan ett eget liv och började växa på egen hand. Det är vad jag kallar att multiplicera i stället för att addera inom kyrkan, säger Andrew Watson.

Ta steget fullt ut

För att starta dessa nya kyrkor krävs det att människor i församlingen känner sig uppmuntrade till att bli lärjungar och ta steget ut för att leda egna församlingar, menar han.

– Det handlar om att så ett frö som leder till många nya frön. För att göra detta måste vi se hur var och ens gåvor kan bli använda i kyrkan och på så sätt investerar vi i människor, säger Andrew Watson.

Watson predikar slutligen på festhögmässan på lördag, den avslutande dagen av konferensen.

Fler artiklar för dig