Nyheter

Går ur Svenska kyrkan i protest mot sammanslagning

Beslutet att slå samman två församlingar fick Gerhard Nuss i Åkersberga att lämna såväl Svenska kyrkan som sitt ordförandeskap i kyrkorådet.

Gerhard Nuss tillhör Österåker-Östra Ryds församling där han sedan 2015 suttit som ordförande i kyrkorådet, och har varit aktiv kyrkopolitiker i över 30 år. Men en kommande sammanslagning med Ljusterö-Kulla församling fick honom att lämna alla sina kyrkliga uppdrag och gå ur Svenska kyrkan. Sammanslagningen av församlingarna hade diskuterats ett tag men enligt Gerhard Nuss har majoriteten av församlingarnas medlemmar varit emot den och han anser att den nu sker alldeles för snabbt, från och med januari 2018.

– Jag tycker att vi hade goda argument för att vänta lite med sammanslagningen och få tid för församlingarna att lära känna varandra. Dessutom hade personalfrågorna löst sig på ett enklare sätt eftersom vi om några år kommer att ha naturliga pensionsavgångar. Men inget av detta var något som stiftet överhuvudtaget var intresserat att lyssna på, säger han till Åkersberga-kanalen som var först med att rapportera om nyheten.

Samma dag som stiftet meddelade sitt beslut begärde Gerhard Nuss utträde ur Svenska kyrkan och avsade sig därmed alla sina kyrkopolitiska uppdrag. Han anser att sammanslagningen blir en stor påfrestning för sin församling och vill därför inte vara kvar på sin post, och känner sig väldigt besviken på hur stiftet har hanterat frågan, skriver tidningen.

Fler artiklar för dig