Nyheter

De flyr till kyrkan undan kriget i Sydsudan

Sydsudan har åter drabbats av blodiga strider. Nu flyr människor till kyrkorna för att undkomma våldet.

Det ska ha börjat som ett bråk vid en vägspärr i huvudstaden Juba. Trots att de stridande parterna i Sydsudan undertecknat ett fredsavtal eskalerade konflikten snabbt och utvecklades till regelrätta strider med helikoptrar och stridsfordon. Flera hundra människor uppges ha dött, bland annat två FN-soldater och en sudanesisk FN-anställd.

Svenska organisationer

Flera svenska organisationer är involverade i uppbyggnaden av Sydsudan. Biståndsorganisationen PMU stöder arbetet i landet, men har just nu ingen svensk personal där. Bengt Klingberg, som är ansvarig för det internationella arbetet i Pingst Jönköping, har dock daglig kontakt med pingstledare och PMU:s lokalanställda.

— Det är svårt att få entydig information om vad som egentligen händer, men det verkar som om lokala grupper har stött ihop. Det verkar inte heller som att ledarna har full kontroll över sina trupper, säger han.

Manat till lugn

Presidenten Salva Kiir ska nu ha manat de egna trupperna till lugn och enligt de senaste uppgifterna har striderna upphört. Människor i Sydsudan har dock reagerat med stor oro och nästan genast uppstod flyktingströmmar. Bengt Klingberg berättar att pingstledaren Isaiah Dau tagit emot 30 flyktingar i sitt hem, och att över 200 personer samlats i en pingstkyrka i Juba. Dessutom har många sökt sig till FN:s baser för att få skydd.

— Det har varit strider söder om Juba där rebellgrupperna har tryckts undan. Då har de plundrat och härjat, säger Bengt Klingberg.

Ta hand om flyktingar

PMU har sitt huvudsakliga arbete i staden Yei i södra Sydsudan. Där förbereder sig PMU:s personal nu på att ta hand om flyktingar men också på att fly till grannlandet Uganda om striderna skulle spridas.

— Det är otroligt tråkigt det som händer. Den ekonomiska utvecklingen har varit katastrofal innan, och nu händer det här som förvärrar allt. Landet var redan i en svältsituation, säger Bengt Klingberg.

PMU startar nu en insamling för flyktingarna i landet.

Sydsudan har alltsedan landet skildes från Sudan 2011 präglats av etniska motsättningar. 2013 utvecklades konflikterna till ett inbördeskrig mellan Salva Kiirs och vicepresidentens Riek Machars trupper. Sydsudan härjades sedan av våld och övergrepp fram till att fredsavtalet skrevs under i augusti 2015. Men trots avtalet har spänningarna varit stora i samhället.

– I Sydsudan är du nästintill tvungen att ha deltagit i krig för att få en inflytelserik position. Det har skapat en kultur där militären ofta ser militära lösningar på politiska problem, säger Johan Brosché, freds- och konfliktforskare, till TT.

Inget har förändrats

– Ledarna i toppen har delat makten mellan sig och skrivit på ett papper. Intensiteten i striderna minskade visserligen tillfälligt men ingenting har förändrats i grunden.

Omvärlden borde ha satt större press på den sittande presidenten Salva Kiir och sett till att backa upp sina hot om att ställa krigsförbrytare till svars, understryker Johan Brosché.

– Det internationella samfundet borde ha varit mer drivande i att få igång rättsprocesser i stället för att, i praktiken, ge amnesti, säger Johan Brosché.

Fredsprocessen hindrad

Avsaknaden av en fungerande rättsapparat och bristande infrastruktur hindrar fredsprocessen från att gå framåt.

– Sydsudan är en sådan extrem variant av en komplex konflikt. Olika lokala eliter slåss mot varandra och det har även begåtts oerhörda övergrepp inom olika subgrupper.

Fler artiklar för dig