Nyheter

De ska utbilda nyttiga företagare

På kort tid har flera hundra sociala företag etablerats i Sverige och nya tillkommer varje år. Nu startar folkhögskolorna Hyllie park och June en specialutbildning. Den vänder sig till sociala entreprenörer i kyrkorna.

1 av 3

– Vi vänder oss till de som har ett brinnande intresse för att förändra samhället och som kanske redan bär på en idé som de skulle vilja utveckla, säger Jenny Jakobsson, studieledare på June folkhögskola i Jönköping.

Embryon till idéer

Hon är just nu i färd med att finslipa kursplanen för Socialt entreprenörskap i kyrka och samhälle, en ny utbildning som ska ge kunskaper om hur man utvecklar, organiserar och leder projekt i den idéburna företagssektorn. Kursdeltagarna förväntas ha någon anknytning till kyrkan och komma till kursen med en idé som de kommer att få utveckla under kursens gång.

Läs mer: ”Det är inte ekonomin som är problemet – det är fördomarna”

– Vi är ute efter personer som bär på idéer, eller embryon till idéer, om hur man kan åtgärda olika samhällsproblem. Det kan handla om att underlätta för människor att få jobb, det kan handla om miljön. Det kan i stort sett vara vilken affärsidé som helst. Vi hoppas att idéerna ska kunna sjösättas under utbildningsåret. Men om det går beror naturligtvis på idéns komplexitet.

Röda korset

Just en sådan idé gav en gång i tiden upphov till en av världens absolut mest kända och respekterade organisationer, Röda korset. Röda korsets grundare Henry Dunant var vid mitten av 1800-talet en framgångsrik affärsman. Den 24 juni 1859 befann han sig i norra Italien och bevittnade det blodiga slaget vid Solferino, där 300 000 soldater, österrikiska på ena sidan, franska och italienska på andra, drabbade samman i outhärdlig värme. När slaget var deltog han i hjälpen till de 38 000 sårade. Detta blev början på Röda korset, som i dag är världens största humanitära hjälporganisation.

Henry Dunant var en typisk social entreprenör. Han utvecklade nya idéer, omsatte dem i handling och drevs av en vilja att göra något gott för mänskligheten. Allt detta tar den nya utbildningen sikte på. Att utfallet av Dunants engagemang blev så pass grandiost ska naturligtvis inte avskräcka vanliga kristna svenskar från att söka. Inga idéer är för små, menar rektorn för Hyllie Park folkhögskola, Per-Inge Andersson. Han var den som kläckte själva kursidén.

– Vi på Hyllie Park har själva gjort resan och utvecklat sociala verksamheter och företag i 20 år. Hyllie Park-kyrkan driver äldreboende, grundskola och förskola inom Hyllie Park Diakoni och tillsammans på området är vi ca 170 anställda. Vi har utvecklat SFI (svenska för invandrare) i folkrörelsenära miljöer, vi jobbar med betoning på integration. Så vi tycker att vi har en bra bakgrund och kompetens. Och June folkhögskola har mycket god kompetens inom socialpedagogiken.

”Entreprenörsanda behövs”

I dagens Sverige finns en mängd sociala företag verksamma inom äldreomsorg, flyktingmottagning, arbetsträning, en del av dem i kyrkors regi. Hyllie Parks och Junes utbildning kommer dessutom att ha ett internationellt perspektiv.

– Vi vill ta vara på den entreprenörsanda som finns i missionsarbetet och har bland annat knutit till oss lärare med internationell erfarenhet, säger Marcus Örebäck, rektor på June folkhögskola.

– Entreprenörsanda behövs även i missionsarbetet och vi ska ge entreprenörerna verktyg för att uppnå ekonomisk hållbarhet.

Fler artiklar för dig