Nyheter

Judiska centralrådet skriver kritiskt brev till Wallström

Ifrågasätter varför Sverige röstat för en FN-resolution som sägs förringa den judiska och kristna kopplingen till Tempelberget i Jerusalem.

Vem har rätt till Tempelberget i Jerusalem, en helig plats för såväl judar, kristna som muslimer? Efter en uppmärksammad FN-resolution som antogs av Unesco i april, där Sverige var ett av fyra europeiska länder som skrev under, har debatten dragit igång. Resolutionen togs fram av ett flertal arabiska länder, och kritiker menar att den fråntar judar och kristna rätten till Tempelberget.

Frågan har varit uppe till debatt i riksdagen. Nu har också Judiska centralrådet i Sverige skickat ett brev till utrikesminister Margot Wallström (S) där de vill ha ett klargörande.

– Hur ser Sveriges regering på den judiska kopplingen till de heliga platser som omnämns i den aktuella resolutionen, är frågan i brevet, underskrivet av Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet i Sverige.

Han berättar för Dagen att brevet, som de bland annat lagt upp på sin Facebooksida, inte har något att göra med konflikten mellan israeler och palestinier, utan det som de vill belysa är den judiska och kristna kopplingen till Tempelberget.

"Det är ... anmärkningsvärt att denna resolution, introducerad av Algeriet, Egypten, Libanon, Marocko, Oman, Qatar och Sudan, inte på något vis erkänner en judisk eller en kristen koppling till Tempelberget. Resolutionen använder i stort sett uteslutande arabiska namn på de platser som förekommer i texten. De judiska namn som ändå förekommer är satta inom citationstecken. Resolutionen innehåller dessutom grava ogrundade anklagelser mot Israel som bland annat påstås ha planterat ut falska judiska gravar", står det i brevet.

Där beskrivs också hur Frankrike, efter att första ha skrivit under resolutionen, i efterhand har ångrat sig.

"Den franske premiärministern Manuel Valls yttrade den 11 maj inför det franska parlamentet att resolutionen innehåller olyckliga formuleringar som borde ha undvikits. Valls betonade även att Frankrike inte förnekar den judiska kopplingen till Jerusalem", skriver Judiska centralrådet.

I brevet nämner de också att Frankrikes president Francois Hollande skickat ett brev till de franska judiska församlingarna med ett löfte om att inte rösta för en resolution med liknande innehåll i framtiden. Och nu undrar den institution som samlar judar i Sverige hur utrikesminister Margot Wallström ställer sig inför det hela.

Tempelberget i Jerusalem är platsen där Salomos tempel byggdes, och i Bibeln finns det utförliga beskrivningar av händelserna. I årtusenden har judar vänt sig hit med sina böner, även efter att de judiska tempel som stått på platsen förstörts. Klagomuren i Jerusalem är vad som finns kvar av det sista av de historiska judiska templen i Jerusalem. På själva Tempelberget står i dag två moskéer. Området som är heligt för såväl judar, kristna som muslimer har också kommit att bli en del av den konflikt som i dag råder mellan israeler och palestinier.

Fler artiklar för dig