Nyheter

Hjärta till hjärta slår tillbaka mot radioprogram

Biståndsorganisationen Hjärta till hjärta tillbakavisar alla anklagelser om att de skulle ha lurat romer i ett korgflätningsprojekt. Nu har en extern granskning inletts. – Det känns så kränkande att stå på de anklagades bänk för att vi gör något gott, säger Hjärta till hjärtas direktor Anders Holmefur, till Dagen.

1 av 2

För snart en månad sedan sände Sveriges Radio Kaliber sitt första program om Hjärta till hjärta. Det följdes av ytterligare ett och i programmen sa de intervjuade romerna att biståndsorganisationen bland annat hade betalat svarta löner – dessutom till en ersättningsnivå som var betydligt lägre än den utlovade.

– Journalisten från Kaliber träffade oss i slutet av mars. Han berättade inte att han jobbade för Kaliber, men han var väldigt trevlig och ställde bra frågor, berättar Anders Holmefur.

Fick bemöta anklagelserna

En månad senare återkom reportern – och den här gången fick Anders Holmefur och hans kollega Rickard Klerfors bemöta en rad anklagelser kopplade till korgflätningsprojektet. Reportern ville även ta del av rumänska anställningskontrakt vilket Hjärta till hjärta inte kunde bistå med. Förklaringen var att det var komplicerat att lämna ut handlingar till rumänsk lagstiftning. Dessutom hade den ortodoxa påsken precis inletts.

– Reservationen om sekretess klippte de bort i programmet, säger Anders Holmefur upprört.

Bröt mot god publicistisk sed

Som Dagen skrev den 17 maj har Hjärta till hjärta anmält Kaliber till Granskningsnämnden för radio och tv. Biståndsorganisationen menar att radioprogrammen bröt mot god publicistisk sed.

– Journalistens förutbestämda vinkling och ovilja att lyssna på våra förklaringar gjorde att Hjärta till hjärta valde att inte fortsätta samarbetet med Kaliber, kommenterar Anders Holmefur.

– Det spelade inte någon roll vilka dokument vi skulle visa.

Han beklagar samtidigt att Hjärta till hjärtas rumänska samarbetspartner, stiftelsen FDES, med hänvisning till rumänsk lagstiftning, inte har velat dela med sig av dokument som Hjärta till hjärta menar hade rentvått dem.

”Inte någon saknar avtal”

Dagen har däremot tagit del av rumänska anställningskontrakt där namnen på korgflätare finns antecknade. Dagen har även sett kontoutdrag på skatteinbetalningar och läst ett protokoll som en inspektör på rumänska arbetsmarknadsmyndigheten skrev efter ett oanmält besök vid korgflätningsprojektet.

– Inspektören har granskat sex personer och konstaterade efteråt att allt är i sin ordning. Det finns inte någon som saknar anställningsavtal, säger Anders Holmefur som erkänner att det var en nervös väntan innan protokollet var klart.

Flera personer säger trots allt i Kalibers radioprogram att de saknar anställningskontrakt. Hur kommer det sig?

– För oss är det lite av en gåta, hur man kan säga, när man har fått de första löneutbetalningarna och är inne i den vita ekonomin, att man inte är anställd och inte har papper på det? Varenda gång de kommer får de ju skriva under sin löneutbetalning.

Har ni frågat personerna vad de menar när de säger att de inte har anställningskontrakt?

– Nej, men det skulle vara en bra idé.

”Carta de Munca”

Anders Holmefur har dock en egen teori om vad som eventuellt kan ligga bakom romernas uttalanden. Han menar att det kan ha med ”Carta de Munca” att göra.

– Det är papper där du fyller i arbetstiderna, de fanns under kommunisttiden och är beviset på att du är anställd. Den kontraktsformen som vi först hade var ett frilanskontrakt. När vi sedan gick över till den nya formen väntar alla på att få arbetsboken, ”Carta de Munca”.

Problemet är att Hjärta till hjärtas rumänska samarbetspartner, FDES, inför förrän i mars i år lyckades hitta en lokal för korgtillverkningen. Dessförinnan satt korgflätarna i sina hem och tillverkade korgarna. Och enligt Anders Holmefur krävs det en fast företagsadress för att få ”Carta de Munca” till sina anställda.

– Är det möjligtvis det de menar när de säger ”Nej, jag har ju inte ”Carta de Munca”?

I anmälan till Granskningsnämnden tar Hjärta till hjärta upp sex påståenden i Kalibers radioprogram som de anser är direkt felaktiga. En punkt handlar om att ingen korgtillverkare når upp till produktionsnormen, en annan om att korgtillverkarna saknar sjukförsäkring.

Hjärta till hjärta hävdar att den rumänska sjukförsäkringen har en fördröjning. Och eftersom flera av de som intervjuas i Kalibers program är relativt nya i projektet saknar de enligt Anders Holmefur fortfarande sjukförsäkring.

– Det är bra att Granskningsnämnden tittar på detta. Jag vill inte gå i argumentation med Hjärta till hjärta och uppmanar dem än en gång att höra av sig till oss så vi kan ge dem ett bemötande och en möjlighet att räta ut frågetecknen, säger Andreas Lindahl, exekutiv producent för Kaliber, i en kommentar till Dagen.

Han poängterar samtidigt att han kan svara på all den kritik som Hjärta till hjärta framför i artikeln.

Tydligare struktur

Hjärta till hjärta menar alltså att Kalibers rapportering av korgflätningsprojektet innehåller många sakfel. Samtidigt erkänner de att vissa saker i projektet, med facit i hand, borde ha gjorts annorlunda. Bland annat hade det varit bra med en tydligare struktur och lokaler.

– Vi har nu anställt en person som ska vara produktionsansvarig lokalt i byn, förut åkte vår ekonom från Bukarest ut två gånger i veckan, diskuterade med korgflätarna, kollade upp kvalité och betalade var fjortonde dag till de som hade producerat, säger Anders Holmefur.

Vilka reaktioner har ni fått från era givare och andra privatpersoner efter Kalibers radioprogram?

– Det är ju en och annan som väldigt kraftfullt, direkt, sa ”ni är inte värda att få en enda peng”. Och man får väl acceptera att folk reagerar lite. Men det som smärtar mer är att folk i våra nätverk, som jobbar med tiggare runt om i landet, hör av sig till oss och undrar ”Vad ska vi tro om det här?”, ”Ligger det något i det här?”.

Granskningsnämndens ordförande kan i dagsläget inte säga något om när Hjärta till hjärtas anmälan ska behandlas. Men Hjärta till hjärta tänker inte vänta på besked därifrån. De har redan gett revisions- och konsultföretaget PwC i uppdrag att göra en oberoende granskning av hela korgflätningsprojektet.

– Vi tål absolut en granskning Vi vet att vi har rätt men att det tar tid att få rätt.

Fler artiklar för dig