Nyheter

Nytt DagenTV-program tar upp budorden

Många vet inte att flera av Guds bud är grunden för våra lagar, moral och etik. Det vill Dagen ändra på – och därför gör vi nu elva webbprogram om budorden för att lyfta deras betydelse i dag.

– Det är inte mossiga gamla lagar på stentavlor som ingen bryr sig om. Tvärtom – många bryr sig. Fast de vet inte om det. Vi kommer att intervjua människor som tycker att buden är viktiga, som lever efter dem, säger Ann Jonsson, chef för digitala medier på Dagen och projektledare för ”11 bud på 11 minuter”.

Varför talar ni om elva bud? Det finns ju bara tio?

– Vi har lagt till ett bud – Jesu kärleksbud, om att du ska älska din nästa såsom dig själv. Och i det avsnittet har vi intervjuat Elise Lindqvist som hjälper flickor som säljer sex på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Att älska någon är att ge av sin tid – och det gör Elise. Varje vecka, varje timme.

Avslutande reflektioner

Programmen är uppdelade i tre moment: Enkäter på stan, Marcus Birro som intervjuar en person om budet och sist pastor Karin Ingridsdotters reflektioner över budet.

– Ju mer jag har arbetat med programmen, ju tydligare har det blivit hur genomsyrat både vårt samhälle och vår egen personliga moral är av buden. De står i en sorts samklang med saker som är nedlagda i oss, säger Marcus Birro, som i programserien bland annat samtalar med sin egen pappa.

Dagen

Fler artiklar för dig