Nyheter

Bibelsällskap samlas kring framtidsfrågor

Att nå kommande generationer med evangelium. Det är en av huvudfrågorna när representanter från 146 bibelsällskap möts i Philadelphia i USA.

1 av 4

Deltar gör bland andra ordförande, generalsekreterare och unga ledare i bibelsällskapen runt om i världen. De gnuggar sina geniknölar kring de riktigt stora utmaningarna inför framtiden.

Det är sex år sedan den senaste generalsamlingen och därför finns mycket att avhandla och fundera kring.

– Det vi samtalar om här sätter riktningen för alla bibelsällskap i världen, säger Olof Brandt från Svenska bibelsällskapet, till Dagen.

Olof, som är nationell koordinator för Bibeläventyret som riktar sig till barn och unga i skolåldern, nämner hur man ska nå de kommande generationerna, som en viktig fråga.

– Det är en stor utmaning för alla kyrkor och för oss i bibelsällskapen är det en överlevnadsfråga. Vi måste få in fler yngre människor i arbetet, menar han.

Den frågan hänger också samman med den så kallade digitala revolutionen, ett tema som går som en röd tråd genom flera av samlingarna på konferensen.

– Vi behöver se hur vi kan använda styrkorna med det digitala sättet att kommunicera för att möta de behov som finns, säger Olof Brandt.

En av utmaningarna ligger i att hitta gemensamma strategier. Det som fungerar i en världsdel eller ett land fungerar kanske inte lika bra i en annan miljö. Och vice versa.

– Det är ett svettigt och spännande arbete att förstå varandra och samtidigt driva frågor framåt. Bibelsällskapen världen över har helt olika förutsättningar vad gäller ekonomi, anställda och liknande.

En annan viktig fråga som varit central under konferensen är den om att lära av kristna som lever i minoritet i mångkulturella samhällen.

– Vi i väst skulle behöva lyssna mer uppmärksamt på kristna runt om i världen i dag som lever i minoritet i mångkulturella samhällen. Vi har mycket att lära av dem, anser Olof Brandt.

Har vi lyssnat tillräckligt?

– Nej, på den punkten tycker jag att vi i Sverige inte kommit så långt. Men nu finns chansen med de kristna flyktingar som kommer till exempel från Syrien.

Vad hoppas du få med dig hem från konferensen?

– Inspiration från andras berättelser och exempel på hur vi kan göra. Allt går som sagt inte att kopiera men det finns alltid ny kunskap att ta till sig och som går att praktisera i det svenska samhället.

Cirka 600 personer deltar på konferensen som inleddes i torsdags och avslutas i morgon.

Samtalen kommer att kommer att utmynna i ett dokument som blir vägledande för bibelsällskapen runt om i världen.

Svenska bibelsällskapet, som förra året firade 200 år, är en av grundarna till United Bible Societies som arrangerar generalsamlingen.

Fler artiklar för dig