Nyheter

Kyrkoherden: SVT-bönen inte religionsblandning

De kommande veckorna gästas Fisksätra kyrka och Guds hus i södra Stockholm av Sveriges Television. På söndag firas en interreligiös fredsbön med blickarna vända mot torget.

– Fredsbönen i Fisksätra är en autentisk händelse som återspeglar den goda anda som råder mellan de muslimska och kristna församlingarna i närområdet, säger Johannes Söderberg, samordnare för SVT:s gudstjänster och helgsmål, till Dagen.

Dagen har under flera års tid följt det omdiskuterade projektet i Fisksätra där protestanter, katoliker och muslimer delar lokaler.

Söndagens möte vinjetteras som en fredsbön – inte gudstjänst. Varför?

– Vi kallar det fredsbön för att markera att det inte är en samling som kan relateras till någon av våra religioners ordinarie rituella liv. Vi vill inte att det ska misstolkas som religionsblandning, förklarar Carl Dahlbäck, kyrkoherde i Nacka församling.

På vilket sätt kommer söndagens fredsbön att skilja sig från en vanlig söndagsgudstjänst?

– Vi har inte de vanliga gudstjänstkläderna, procession, klockringning med mera. Men vi har inte heller böneutropet, böneriktningen mot Mecka eller annat som är ordinarie i muslimernas fredagsbön. Vi är vända mot Fisksätra torg och inte mot altaret och korset i lokalen i respekt för varandras särart och som en markering att det är i Fisksätra vi är kallade att arbeta för fred bland våra medmänniskor.

Johannes Söderberg berättar att SVT valde att besöka Fisksätra eftersom det är ett ”vackert exempel på hur representanter för en mogen religiositet kan mötas över gränserna, med sin respektive särart i behåll”.

Är detta första gången som SVT visar en liknande gränsöverskridande samling?

– SVT sände från klimatkonferensen 2008 i Uppsala domkyrka en gränsöverskridande bön för klimatet på jorden. Även där medverkade representanter från flera olika religioner och samfund.

Fyra inspelningar

SVT-programmen från Fisksätra består av fyra inspelningar och Carl Dahlbäck berättar att förberedelserna har pågått i 1,5 år.

– Den första inspelningen är den interreligiösa fredsbönen. Den andra är en ekumenisk laudes tillsammans med katolikerna. Den tredje är en svenskkyrklig gudstjänst som vi brukar fira i Fisksätra och den fjärde är en musikgudstjänst med sånger inspirerade av Dag Hammarskjölds ”Vägmärken”.

Fler artiklar för dig