Nyheter

Hjärta till hjärta anklagas för att lura romer

Biståndsorganisationen erbjuder tiggande romer arbete i Rumänien. Men enligt ett radioprogram har flera tiggare återvänt till Sverige på grund av dålig lön.

Sveriges radios Kaliber har under våren arbetat med två granskande program om korgflätning och socialt företagande i Rumänien. I centrum finns Hjärta till hjärta som på kristen grund genomför biståndsinsatser i bland annat just Rumänien.

Organisationen har sedan i somras varit huvudfinansiär för ett projekt där deltagarna får lära sig att tillverka korgar som sedan säljs i Hjärta till hjärtas second hand-butiker i Sverige.

Hjärta till hjärta kallar projektet för en stor succé. Men i det första programmet, som sändes på måndagen, framgår samtidigt att flera av de tiggande romerna som först lockades hem från Sverige för att tjäna pengar på korgtillverkningen numera har återvänt till de svenska gatorna.

– Vi tar till oss kritiken om lönesättningen, den är inte alla nöjda med, säger Hjärta till hjärtas direktor Anders Holmefur till Dagen.

– Däremot har Kaliber en fantastisk förmåga att enbart hitta de som klagar. Majoriteten av de som har deltagit i projektet är väldigt nöjda och det är sorgligt att Kaliber enbart lyssnar till de kritiska.

Efter måndagens radioprogram skrev Anders Holmefur på Hjärta till hjärtas Facebooksida att organisationen håller på att sammanställa fakta för att bemöta Kalibers påståenden om korgflätningsprojektet.

Är det ni, eller en samarbetspartner, som ansvarar för den praktiska delen av projektet?

– Vi är huvudfinansiär, men det är en stiftelse för social utveckling i Rumänien som håller i projektet.

Har ni haft någon egen uppföljning av arbetet?

– Absolut, vi har en nära kontakt med stiftelsen. Vi har till exempel flera Skypemöten varje vecka.

Men kritiken som framkommer i Kalibers program hade inte nått er?

– Nej, det var helt nytt för oss.

Enligt kalkylen som ligger till grund för projektet ska deltagarna tillverka maximalt 100 korgar per person och månad. Uppnås maxnivån innebär det en månadslön på motsvarande cirka 3 600 kronor.

– Mannan som intervjuas i Kalibers program, som utbildades i korsflätning i februari men som nu har återvänt till Sverige tillverkade i mars 44 korgar och fick för det 1 700 kronor, säger Anders Holmefur.

– Jag tycker att en månad är lite för kort tid för att ge upp.

En sak är alla överens om – tidigare i år sänktes ersättningsnivåerna till korgtillverkarna. Frågan är varför?

I Kaliber förklarade Anders Holmefur att det handlar om en skattehöjning.

– Vi var tvungna att ändra anställningsformerna vilket ändrade skatten, förtydligar han för Dagen.

– Ändringen innebar en ökad kostnad på sex leu (motsvarande knappt 14 kronor). Enligt vår kalkyl kunde vi inte ta hela kostnaden utan korgflätarna fick ta hälften genom en sänkt lön på tre leu. Där gjorde vi en missbedömning, men det är lätt att vara efterklok.

Granskningen av Hjärta till hjärtas projekt i Rumänien består av två delar och den andra delen har ännu inte sänts.

Anders Holmefur lovar redan nu att de ska gå till botten med allt och han säger sig vara villig att ta kritik för de missbedömningar som skett.

– Men det är tråkigt om projektet, och romerna som faktiskt har fått en inkomst tack vare det, blir lidande. Det är också tråkigt att projektet används som ett slagträ i debatten om man ska ge pengar till tiggare eller inte.

Fler artiklar för dig