Silvervargen är den högsta utmärkelsen en person kan erhålla inom scoutrörelsen i Sverige. Den kan tilldelas en aktiv ledare på nationell nivå för utomordentligt förtjänstfullt arbete för scoutrörelsens bästa.
Göran Berglund har varit involverad i scoutliknande verksamhet från 1974 och han var en av de drivande i framväxten av EFS Scout (i dag Salt Scout) i mitten av 1980-talet.
Enligt ett pressmeddelande från Salt Scout har Göran Berglund, som bor i Sävar utanför Umeå, genom åren jobbat med scoututbildning, som scoutkonsulent, i arbetsgrupper, styrelser, Salts centrala scoututskott och på flertalet läger, bland annat som lägerchef för Salt Scouts stora läger Patrullriks 1996 och 2014.
– I dag håller jag mest på med administration för scouting, bland annat i vår Saltförening hemma i Sävar, säger han till Dagen.
När fick du reda på att du hade fått utmärkelsen?
– När jag stod där framme, jag hade inte fått reda på det innan.
Hur kändes det?
– Min första tanke var att det var oväntat, jag skulle bara lämna över till nästa patrullrikschef.
Silvervargen instiftades av Sveriges Scoutförbund (nuvarande Scouterna) 1920 som tecknet på extraordinära insatser för scouting. Sedan 1935 är Silvervargen den högsta nationella utmärkelsen inom scoutvärlden.
Silvervargen ska utdelas av någon som redan innehar utmärkelsen och får samtidigt bara innehas av 25 aktiva scoutledare under 60 år. Totalt sett har drygt 200 personer fått utmärkelsen i Sverige.
– Att få vara bland de 200 som har fått ett sånt här märke, är bara ofattbart, konstaterar Göran Berglund som också medger att utmärkelsen gör att ”man blir peppad” att jobba vidare med scouting.