Nyheter

Ny gemenskap beskylls för häleriverksamhet

En av de anställda på den kristna föreningen Ny gemenskaps verksamhet för EU-migranter påstås handla med stulna mobiler. Gästerna påstås också öppet diskutera sin kriminella verksamhet i föreningens lokaler – utan att personalen reagerar.Beviset är en ljudupptagning gjord av tidningen Aftonbladet.

Ledningen för Ny gemenskap i Västberga i södra Stockholm tillbakavisar anklagelserna mot den utpekade anställde:

– Just nu har vi inte skäl att misstänka att personen som pekas ut av Aftonbladet är involverad i brottslig verksamhet. Men vi har en internhantering av frågan och vi får se vad den utvisar, säger verksamhetschefen Kenneth Jonsson till Dagen.

Den ekumeniskt kristna föreningen Ny gemenskap driver sedan en tid tillbaka dagverksamhet för utsatta EU-migranter på en gård i Västeberga i södra Stockholm. Där erbjuder man tiggare som kommit till Sverige från sydöstra Europa en plats där de han duscha, vila och få en bit mat. De flesta som vistas där är män, då kvinnorna sitter på gatorna och tigger.

Ljudinspelning

Tidningen Aftonbladet skriver att många av dem som nyttjar Ny gemenskaps hjälpverksamhet i själva verket sysslar med våld och kriminalitet. Enligt en ljudinspelning som en rumänsktalande medarbetare har gjort på uppdrag av Aftonbladet pratar männen öppet om sin brottsliga verksamhet inne i Ny gemenskaps lokaler. Detta medan två av personalen, som även de talar rumänska, lyssnar utan att reagera.

Handel med elektronik

En av personalen anklagas dessutom för att bedriva häleriverksamhet på arbetstid. Aftonbladets utsände har med hjälp av dold utrustning spelat in ett försök att sälja en begagnad mobil till den anställde, som bland annat säger så här på bandet:

– Kolla, om du vill komma till mig... alla killar från Rumänien kommer hit. Vi känner varandra. Alla här stjäl. (...) Kom tillbaka när du har annat att erbjuda. Jag köper, jag fixar.

Även enligt andra uppgifter till tidningen brukar det pågå handel med stulna mobiltelefoner och annan elektronik i Ny gemenskaps lokaler i Västberga. På banden hörs hur männen diskuterar olika rånmetoder och hur svårt det är att stjäla från olika affärer.

– Det som är viktigt att poängtera är att vi är en ideell organisation som jobbar med utsatta personer som lever i marginalen, både svenskar och EU-migranter. Det finns kriminalitet inom de grupper som bevistar våra lokaler och det förnekar vi inte, säger Kenneth Jonsson.

Tar avstånd

– Vi bestrider inte heller att det kan förekomma handel med stulna föremål på och i anknytning till våra ställen. Men vi bestrider att våra anställda är inblandade och vi tar avstånd från all brottslighet och droger.

Ny gemenskap tillbakavisar bestämt att någon av de anställda skulle vara inblandad. Enligt Kenneth Jonsson har man pratat med den utpekade personen.

– Han förnekar kategoriskt och vi har inte skäl att misstänka att han är involverad. Aftonbladet har gått in med inspelningsutrustning och gjort en egen översättning. Vi kan inte rumänska. Som det är nu tycker vi att det är väldigt lite substans i det de presenterar. Vi har beslutat att inte polisanmäla i det här läget, men det pågår en internhantering av frågan. Visar det sig att det ändå finns substans, kommer vi att polisanmäla.

Fler artiklar för dig