Nyheter

Fristående scouter ser stora fördelar

Utöver Equmenia har Salt scout och Nykterhetsrörelsens scoutförbund också valt att behålla egna stödstrukturer. Men till skillnad från Equmenia betalar de redan i dag 180 kronor per person och år till Scouterna.

1 av 2

Läs mer: Scouterna kan utesluta Equmenia

Salts generalsekreterare Johanna Björkman förklarar att medlemsavgiftens storlek är ett problem eftersom cirka 80 procent av Saltföreningarna tar från sin föreningskassa för att täcka avgiften för alla scouter.

– Målsättningen är att ingen ska stängas ute från verksamheten av ekonomiska skäl, säger hon till Dagen.

– Tyvärr finns det då väldigt lite kvar till materialkostnader och dylikt, fortsätter hon.

Johanna Björkman förklarar vidare att det är högst osäkert om Salts kårer skulle nyttja scouternas stödfunktioner även de valde att bli direktansluta till Scouterna och därmed fick tillgång till tjänsterna.

UV tillhör inte scouterna

Frågan är då hur stor nackdel det egentligen är att stå utanför Scouterna? En som vet är Jonas Abrahamsson. Han arbetar som UV-scoutkonsulent inom Svenska alliansmissionen. De tillhörde inte den numera nedlagda paraplyorganisationen Svenska Scoutrådet – och de tillhör inte heller Scouterna.

– Fördelarna med att vara fristående är ju framförallt ekonomiska, vi kan hålla våra medlems- och lägeravgifter på en låg nivå som vi själva styr över, säger han till Dagen.

– Nackdelarna är att vi inte officiellt är en del av övriga scoutrörelsen i Sverige vilket gör att vi inte har samma möjligheter till påverkan och samverkan med andra scoutorganisationen som vi annars skulle ha haft.

Inte Royal Rangers heller

Inte heller den pingstkopplade scoutorganisationen Royal Rangers tillhör Scouterna.

– Scouting är scouting. Men Scouterna har ofta scouting som en sekulär praktik. Detta leder lätt till att scouting sekulariseras. Detta formar en helhetssyn som om inte Jesus finns. I SRR driver vi scouting som en kristen praktik, säger, säger Eber Axelsson, nationell guide för Royal Rangers i Sverige.

Han påpekar också att det handlar om en ekonomisk prioritering.

– Vårt koncept kräver material och ledarträning med kristocentrisk scoutmetod. Vi måste därför satsa våra små resurser på våra egna projekt.

Fler artiklar för dig