Många har reagerat starkt på talet. Barbaros Leylani säger också till TT att han inte har något emot fredliga, mänskliga armenier. Men talet har upprört många, inte minst armenier i Sverige.
– Jag blev väldigt, väldigt orolig när jag såg klippet. Jag blev väldigt illa berörd, säger Armeniska riksförbundets ordförande Garlen Mansourian till TV4. Förbundet planerar nu att polisanmäla talet. Talet är också anmält för hets mot folkgrupp av föreningen Juridikfronten, som tidigare gjort flera polisanmälningar efter kontroversiella uttalanden, skriver TT.
”Död åt de armeniska hundarna”
I talet säger Leylani bland annat:
– Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna!
Leylani talar också om ”turkiska raskamrater” och säger:
– Låt oss visa Sverige, Skandinavien och Europa vad turken står för. Vi tycker inte om blod, men vi kan låta blodet flyta när det behövs.
På måndag eftermiddag meddelades att Leylani nu avgår som vice ordförande för Turkiska riksförbundet. Föreningens styrelse skriver i ett uttalande att Leylani ”lämnar alla sina uppdrag i förbundet”, enligt TT.
Armeniske ambassadören Artak Apitonian tycker att talet är mycket upprörande. Han säger:
– Vi fördömer alla former av hets och hat, och vi beklagar djupt den här typen av agerande, säger Armeniens ambassadör Artak Apitonian, som Dagen når på ambassaden i Stockholm.
Nytt i Sverige
Han säger att armenier tidigare under historien har fått utstå den här typen av hatretorik, särskilt gällande frågan om folkmordet 1915.
– Men det är ett nytt fenomen att vi ser den här typen av hatretorik här i Sverige. Det är en ny utveckling, och mycket oroande. Här finns en direkt uppmaning att döda armenier.
Hoppas på regeringen
Ambassadören berättar att svenska myndigheter inte har tagit kontakt under måndagen, men att man hoppas att regeringen kommer med ett uttalande.
– Vi hoppas verkligen att den svenska regeringen kommer att fördöma det inträffade. Och jag förväntar mig också att turkiska organisationer som arbetar i Sverige också kommer med ett fördömande. Vi behöver en försäkran om att armenier som bor i Sverige ska kunna känna sig trygga.
Artak Apitionian betonar att uttalandena från Barbaros Leylani inte ska ses som representativa för flertalet turkar i Sverige, utan att det handlar om vissa grupperingar.
Men han säger också att det är första gången som denna typ av hatpropaganda hörs i ett EU-land. Själv tror han att det inträffade hänger ihop både med frågan om det erkännande av folkmordet från alla länder som Armenien vill ha, och med den just nu infekterade konflikten kring Nagorno-Karabach, där strider pågår mellan Armenien och Azerbajdzjan på olika sidor. Turkiet har, säger ambassadören, aktivt stött Azerbajdzjan.
– Mötet på Sergels torg handlade om detta, och det står helt klart att Turkiet nu söker harmonisera sitt agerande i olika länder, säger han.
”Viktigt att lära av historien”
Artak Apitionian påpekar vikten av att lära av historien.
– Frågan om ett erkännande av folkmordet är viktig, därför att ett uteblivet erkännande ger just den här typen av hatpropaganda.