För Bergets föreståndare, som är uppvuxen inom pingströrelsen, slöts cirkeln denna natt.
– Jag kommer ihåg när äldstebröderna la sina händer på mig när jag var ung och bad att jag skulle fyllas av helig Ande. Nu var det biskop Anders som la sina händer på oss och bad om Andens sju gåvor, säger Peder Bergqvist till Dagen.
Utöver de sex medlemmarna i kommuniteten på Berget upptogs samtidigt två andra personer i katolska kyrkan.
Peder Bergqvist berättar att det var en högtidsstund på flera sätt.
– Det känns som något väldigt stort för mig personligen och det kommer nog att ta lång tid för allt att sjunka in. Jag ser det också som en avspark för något nytt för kommuniteten och Berget.
Stor uppståndelse
Det var tidigt i höstas som kommuniteten på Berget i Rättvik meddelade att flera av dess medlemmar skulle bli katoliker. Beskedet väckte stor uppståndelse – och irritation hos många som menade att det var en stöld av Svenska kyrkans egendom.
Peder Bergqvist samt tre diakoner i kommuniteten anmäldes också till domkapitlet i Västerås stift. Senare avsade de sig självmant rätten att utöva Svenska kyrkans vigningstjänst, men innan beslutet hade hunnit träda i kraft ”avkragades” de av domkapitlet.
”Mycket värme och kärlek”
Påskaftonens upptagande i katolska kyrkan innebär att kommuniteten nu har sin hemvist i katolska kyrkan.
– Vi har mötts av så mycket kärlek och värme. Det tar vi med oss som en kallelse när vi nu är tillbaka på Berget. Vi vill att människor som kommer hit ska mötas av samma sak, säger Peder Bergqvist.
Att upptagandet skedde på påsknatten var inte heller någon slump.
– När Troskongregationen i Rom var här på besök konstaterade de att det inte finns något bättre tillfälle för ett upptagande än i samband med firandet av Kristi uppståndelse.
För Peder Bergqvist stundar diakonvigning den 26 maj och prästvigning den 11 juni – en ovanligt snabb process.
– Men nu, när jag är tillbaka på Berget, fortsätter livet som vanligt.