Nyheter

Efter branden – nu lovar Matmissionen öppna igen

I mitten av mars brann den unika butiken Matmissionen ner till grunden. 1 200 butiksmedlemmar lämnades utan möjlighet att handla mat till låga priser. Men butiken ska öppna igen, lovar Stadsmissionen.

1 av 4

Dagen efter branden: strålande sol och vår i luften. Utanför den utbrända butiken två vakter som ska se till att ingen får för sig att hoppa över stängslet och gå in.

– Taket vilar på butikshyllorna. Det skulle vara livsfarligt att gå in där, säger en av dem.

Hon heter Yvonne. Det får räcka med förnamnet. Hon säger att som vakt blir man tillräckligt igenkänd som det är. Bäst att inte skylta med sig själv med tanke på vad som händer i Östberga och andra förorter.

Drar på shoppingvagnar

Rågsved – där butiken låg – har ett skamfilat rykte, men dagen efter branden, och faktiskt de flesta andra dagar, känns det som en idyll. Det är rätt så glest mellan flerfamiljshusen. Knappt någon ute på de många gångvägarna som knyter samman områdets grönytor och parker.

Utom Matmissionens kunder förstås. De kommer, en efter en, till fots eller med bussen, dragande på sina shoppingvagnar.

– Jag visste ingenting, det här är så sorgligt och hemskt, säger Lily. Hon har kommit ända från Fisksätra i Nacka. Hon har handlat här varje torsdag sedan butiken öppnade i december.

– Var jag ska åka och handla nu? Det ska finnas en liknande butik i Husby. Vet du om det är sant?

Hon ser bussen och springer i väg, kliver på med den tomma shoppingvagnen i famnen.

Nej. Det finns ingen liknande butik någonstans i Sverige. Den här var den första i sitt slag i hela Norden. Därför är det många som nu är knipa. I andra butiken är maten mycket dyrare.

Matmissionen var en så kallad ”social market” där personer med mycket begränsad ekonomi erbjuds medlemskap och får handla varor som reguljära livsmedelskedjor ratar och slänger. Varor med kort datum eller sämre utseende. På Matmissionen kunde man köpa dem till en tredjedel av priset. Icke medlemmar som ville stödja idén och vara miljövänliga var också välkomna att handla, men till fullt pris.

Blandad kundgrupp

När butiken skulle öppna talade någon om att hipsters från Södermalm skulle fatta att det var trendigt och komma ut och handla på Matmissionen. Det skulle bli en massa sociala möten.

– Just den beskrivningen har jag inte hört själv, men tanken är att om man handlar här så gör man en miljöinsats, säger butikschefen Johan Rindevall. Jag tror inte vi har hunnit se hela effekten av det. Men vi hade fler och fler kunder som handlade till fullt pris.

Blev snabbt populär

Efter att Matmissionen slog upp portarna i december blev den snabbt jättepopulär. Ryktet spred sig och antalet medlemmar växte för varje vecka. Senast man räknade var de 1 200. Så branden drabbade många som verkligen behövde butiken, säger Johan.

– Vi hade långa köer, både innan öppning och till kassan. Den tidigare butiksägaren klarade sig gott med en kassa. För oss blev det klart ganska fort att vi behövde minst en till. Det var jättetråkigt det som hände. Nu jobbar vi för fullt för att hitta en ny lokal. Vi vill komma igång igen så fort som möjligt.

Det är i dag oklart om den nerbrända butiken kommer att återuppbyggas. Stadsmissionen har fått in många tips på nya lokaler och vittnar om enormt stöd från sina samarbetspartners och allmänheten.

Samtidigt undrar många: Var branden anlagd?

Svaret på den frågan kommer först när polisen har gjort en teknisk undersökning. Fram tills dess är händelsen rubricerad som misstänkt mordbrand.

– Jag vill inte spekulera, vi väntar på polisens utredning, säger Johan Rindevall.

– Men vi vill gärna ha svar. Om inte annat så för att lägga det här till handlingarna, lämna det bakom oss. Många, både våra medlemmar och personal, skulle må bra av det.

---

Fakta:

  • Matmissionen

    Matmissionen i Stockholmsförorten Rågsved öppnade den 8 december 2015 och brann ner 16 mars.

    Stadsmissionen driver butiken. Livsmedelskoncernen Axfood är medgrundare och bidrar med varor.

    Uppdraget är att minska mat-svinnet och hjälpa dem som har det ekonomiskt svårt genom att erbjuda mat till låga priser.

---

Fler artiklar för dig