Nyheter

Sverige nekades träff med Israel

Den frostiga relationen mellan Sverige och Israel består. Representanter för den svenska regeringen har återigen fått nej på en önskan att träffa sina israeliska kollegor.

När utrikesdepartementets kabinettssekreterare Annika Söder tidigare i veckan besökte den palestinska ledningen på Västbanken nekades hon en träff med den israeliska sidan, rapporterar Ekot. Officiellt handlade det om kalenderproblem.

– När du avböjer med kalenderskäl så får vi ju respektera det. I stället så besökte jag bara Palestina, och jag hoppas att vi kan komma till Israel också snart, säger Söder till Ekot.

Söders resa innebar det första svenska besöket på hög politisk nivå hos den palestinska ledningen sedan Sverige erkände Palestina som stat för ett och ett halvt år sedan. Hennes chef, utrikesminister Margot Wallström, är portad från officiella besök i Israel efter flera verbala duster med olika israeliska politiker och tjänstemän.

I januari anklagade exempelvis den israeliska energiministern Yval Steinitz henne för antisemitism.

– Relationen till Israel är ju väldigt viktig. Vi visste ju när vi erkände Palestina att det inte skulle uppskattas av Israel. Vi förstod att de skulle vara kritiska. Det som vi inte accepterar är när vi får höra lögner, när det nästan kommer i närheten av förtal, om vad Sverige står för, säger Annika Söder som samtidigt också beklagar att Israel inte släpper in svenska diplomater i Gaza efter erkännandet av Palestina.

Hon menar att det är ett allvarligt problem.

– Vi arbetar nu tillsammans med andra biståndsgivare för att hålla koll på vårt bistånd, och vi vill ju att vårt bistånd till Gaza ska kunna fungera. På lång sikt är det här naturligtvis inte hållbart, på kort sikt arbetar vi genom andra kanaler för att kunna hålla koll på det vi gör i Gaza.

Fler artiklar för dig