Nyheter

Borttappad evangelist dök upp hos EFS

Den avhoppade etiopiske evangelisten Afework Tafesse klev in på EFS kansli i Uppsala i fredags. För fyra år sedan försvann han oväntat från EFS årskonferens och orsakade besvikelse hos sina värdar.

Erik Johansson, internationell missionssekreterare på EFS inom Svenska kyrkan, fick ett telefonsamtal från Afework Tafesse för någon vecka sedan. Han är glad för den etiopiske evangelisten, som nu fått uppehållstillstånd i Sverige, även om Erik Johansson då - för fyra år sedan - var rejält upprörd i en artikel i Dagen.

Afework Tafesse, som arbetade inom den etiopiska Mekane Yesus-kyrkans missionssällskap, försvann spårlöst från EFS årskonferens 2012, och meddelade sin familj i Addis Abeba att han inte tänkte återvända.

– Vi bjuder inte hit gäster för att de ska hoppa av. Det har jag återupprepat nu. Men samtidigt var det naturligtvis roligt att träffa honom igen. Det har hela tiden varit en kristen broder, och man kan inte vara arg hur länge som helst, säger Erik Johansson till Dagen.

Den etiopiske evangelisten bor nu i Bollnäs och har fått uppehållstillstånd i Sverige ihop med sin fru och sina barn, som kom hit i somras.

– Han har haft politiska kopplingar i Etiopien som uppenbarligen har räckt för att räknas som asylskäl. Migrationsverket har bedömt det så. Detta hade han inte på något sätt meddelat oss i förväg.

– Nu verkar han hyfsat etablerad, har studerat svenska och har möjlighet att få en assistenttjänst för arbete bland flyktingar inom Svenska kyrkan, berättar Erik Johansson.

Dagen har utan framgång försökt få direktkontakt med Afework Tafesse.

Fler artiklar för dig