När omvärlden diskuterades i riksdagen var det krig, Nato och Turkiet på agendan. Men även en hel del frågor som handlar om religion. Margot Wallström inledde den stora utrikespolitiska debatten i riksdagen, där hon bland annat lyfte fram det svenska diplomatiska initiativet på Cypern som gör att religiösa ledare går före i fredsprocessen på den delade ön.
Inte ett ord om religionsfrihet
Men ordet religionsfrihet lyste med sin frånvaro i utrikesministerns inledande anförande.
Något som kristdemokraten Sofia Damm påpekade, då hon sist i raden av partiföreträdare gick upp och tog replik på utrikesministern.
– Det är såväl ledsamt som förvånande att den rödgröna regeringen inte heller i år talar om religionsfrihet, sa Sofia Damm.
– Det är ofattbart då en så stor andel av flyktingarna är människor som tvingas fly just på grund av sin tro.
Hon tyckte exempelvis att ordet kristofobi borde få plats jämte utrikesministerns omnämnande av antisemitism och islamofobi, inte minst eftersom många kristna flyktingar hotas till livet.
– Även här i Sverige, påpekade Sofia Damm.
Margot Wallström valde att inte gå till motattack. Snarare att ge Sofia Damm rätt, och att framhålla att det är viktigt att jobba tillsammans, även för att förbättra religionsfriheten.
Ett annat ämne som utrikesministern i debatten tvingades att försvara var Sveriges relation till Israel/Palestina, där såväl sverigedemokraten Julia Kronlid som Sofia Damm kritiserade den svenska linjen, och vad de ansåg vara en alltför blek kritik av de palestinska knivattackerna mot civila israeler.
Dyster betraktelse
– Jag har varit väldigt tydlig i mitt fördömande av palestinska våldsdåd, menade Margot Wallström.
Ett svar som liberalen Birgitta Ohlsson inte verkade nöjd med. När hon tog till orda så var det en dyster betraktelse över en värld med minskad demokrati och ökat förtryck mot minoriteter. Hon pekade ut den hänsynslösa muslimska terrorismen och betonade att det pågår ett ”folkmord på kristna i Mellanöstern”.
– Att ägna så mycket tid åt att kritisera Mellanösterns enda demokrati Israel inger inte förtroende, konstaterade Birgitta Ohlsson också, som ansåg att det fanns mycket allvarligare problem att hantera på den utrikespolitiska scenen.