Nyheter

TV: Ernman om priset och sin relation till kyrkan

Det var en rörd och tagen Malena Ernman som på måndagskvällen tog emot Martin Luther King-priset i Norrmalmskyrkan i Stockholm. Priset fick henne genast att tänka på sin mamma, Eva Ernman, som länge arbetat som diakon i Sandviken.
– Min mamma är den som har inspirerat mig mest. Hon har gömt och tagit hand om flyktingar och utsatta människor under hela sitt liv, säger hon.

– Det är det finaste priset man kan få. Det finns inget annat pris som är i närheten, säger Malena Ernman när Dagen ställer frågan om vad Martin Luther King-priset betyder för henne.

Sedan 2005 har utmärkelsen varje år delats ut till någon som verkat i Martin Luther Kings anda och för de värderingar som han stod för. Bakom priset står Equmeniakyrkan, Kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd.

– Jag är så glad att jag skakar i hela kroppen, det här är ett alldeles för stort pris för mig, sa Malena Ernman när hon inför stående ovationer gick upp på scen för att ta emot hedersutmärkelsen.

Malena Ernman är känd operasångare och debattör. I stället för tacktal valde hon att sjunga två låtar ackompanjerad av en enkel gitarr. Lika fantastiskt som det var för publiken upplevde hon det själv.

– Att få komma hit till den kyrka där Martin Luther King själv stod är magiskt. Han och Gandhi är väl de modigaste människor som har levt i vår historia, säger Malena Ernman till Dagen.

Det var 1964 som Martin Luther King besökte Sverige och predikade i Norrmalmskyrkan. Malena Ernman själv kallar sig inte direkt kristen. Men däremot har hon många kopplingar till kyrkan. Hon förklarar att hon är uppvuxen i en troende familj. Malenas morfar var hovpredikant och hennes mamma har länge arbetat som diakon i Sandviken. Mamma Eva Ernmans arbete med utsatta är grunden till Malena Ernmans egna engagemang.

– Mamma har gömt och tagit hand om flyktingar och utsatta människor under hela sitt liv. Inte direkt via kyrkan, men hon har hittat människor i kyrkan som mått dåligt och varit utsatta och hon har tagit hand om dem. Så för mig är kyrkan en väldigt trygg plats, säger Marlena Ernman.

Hon berättar att hon som barn ofta kände sig utstött. Ett sätt att söka tröst var sången i kyrkan, akustiken och kyrkolokalens tystnad. Men samtidigt är Marlena Ernmans relation till kyrkan tudelad.

– Jag har lite av en hatkärlek till kyrkan. Har man en mamma som säger att man ska gå till kyrkan så gör man tvärtom. Samtidigt har jag hittat ett lugn i kyrkan. Sedan tror jag på människors vilja, godhet men också ondska tyvärr. Men jag är så pass religiös att jag tror att någon hjälper.

Och på något sätt har Malena Ernman fått hjälp att hitta styrka. Trots hård kritik när hon i olika sammanhang stått upp för människors lika värde har hon outtröttligt kämpat vidare.

“Som orädd debattör tar hon stora risker genom ett uthålligt arbete på sociala medier. Hon tvekar inte att agera på orättvisor och rasism”, lyder del av motiveringen till Martin Luther King-priset.

Fler artiklar för dig