Nyheter

Därför fick Malena Ernman priset

Orädd debattör som värnar om människliga rättigheter. Så beskrivs Malena Ernman av biskop Eva Brunne som suttit med i priskommittén till Martin Luther King-priset.

1 av 3

- Marlena Ernman är en väldigt viktig person. Hon har genomslag genom sin sång och använder också sin kraft och förmåga till att debattera och skriva, värna om människovärdet och mänskliga rättigeter. Och så är hon orädd när hon gör det, säger Eva Brunne till Dagen.

Eva Brunne är biskop inom Svenska kyrkan i Stockholms stift och är även ledamot i priskommittén för Martin Luther King-priset som utses av Equmeniakyrkan, Sveriges kristna råd och Kristna fredsrörelsen.

Priskommittén fick in flera nomineringar men fastnade för Malena Ernmans sätt att nå ut till en bred publik samtidigt som hon värnar om mänskliga rättigheter, står upp emot orättvisor och rasism.

– Och hon får verkligen genomslag. Malena Ernman har 38 000 följare på Twitter. Så det märks vad hon gör för något, säger Eva Brunne.

Men framförallt är det Ernmans mod som premieras.

- Den som sticker ut hakan och talar mänskliga rättigheter i dag får ganska mycket påhopp i sociala medier, men Malena Ernman fortsätter ihärdigt – drar sig inte undan utan ser att just därför är det viktigt, säger Eva Brunne.

Fler artiklar för dig