Nyheter

Så här ser det ut i andra delar av landet

I Luleå står kommunen för härbärget

30 minusgrader, och de som tigger är välklädda och sitter ofta nära någon värmekälla, typ en dörr som öppnas då och då. I Luleå kommer inte vinterkylan som någon direkt överraskning, och kommunen har ordnat ett härbärge som varit igång sedan i början av december. Flera kyrkor i staden är också aktiva och jobbar på olika sätt med EU-migranterna.

– Vi har en plats dit man kan komma och äta frukost, där man kan få varma kläder, berättar diakonen Birgitta Grönlund Berg, från Svenska kyrkan.

Det finns även ett ekumeniskt samarbete, där man bjuder på mat.

Problemet just nu är att det är svårt att få tag i lediga lokaler. Det råder bostadsbrist och Birgitta Grönlund Berg berättar att det har varit svårt att hitta en bra, permanent lösning på hur man ska jobba med EU-migranterna.

I Växjö ber kyrkan om ursäkt

”Jag ber om ursäkt att vi ännu inte har en lokal för de utsatta EU-medborgarna i Växjö med omnejd”. Så skriver Fredrik Schirén från Växjö Diakonicentrum i en insändare till Smålandsposten. Där tar han personligen på sig ansvaret för att kyrkan misslyckats anordna Vinternatt den här vintern, efter att kyrkan haft svårt att hitta lämpliga lokaler. En debatt har blossat upp huruvida det har med kritiska grannar att göra eller inte, och då vissa ser sig utpekade väljer kyrkans man att själv ta på sig all skuld.

Förhoppningen från Svenska kyrkans sida är att det hela ska gå att lösa, och att det inom kort finns någon typ av stöd till de utsatta tiggarna.

Fullt på Vinternatt i Örebro

Kyrkorna i Örebro samarbetar under namnet Vinternatt, där de har tolv platser till förfogande. Nu när kylan tagit tag i staden på allvar är härbärget fullt. Tolv personer har ansökt, och alla har därmed fått tak över huvudet.

Projektledare Josefin Stålbert säger till TT att hon känner sig lättad, och berättar att de flesta EU-migranter åkt hem till sina familjer över nyår.

– Jag var först orolig för att vi skulle behöva säga nej till någon. Förra veckan hade vi däremot överbelagt på grund av kylan. Då vi tog in alla, säger hon.

Fler artiklar för dig