Nyheter

Minus sju - då öppnar kyrkorna för tiggarna

Denna vecka har temperaturerna legat långt under minus tio i stora delar av landet. Huttrande svenskar syns på alla gator. Men än värre är det för de tiggare som normalt lever och sover utomhus. När alla härbärgen fylls öppnar kyrkorna upp för att erbjuda en varm lokal att sova i.

I Stockholm heter det officiellt ”Vinternatt 2 – projekt för extra kalla nätter”, men de som jobbar med projektet kallar det även ”Minus 7”. När kylan passerar minus sju gränsen ställer kyrkorna sina lokaler till förfogande för EU-migranter i behov av värme. Målet är att evakuera alla från kylan.

Samarbete med Islamic Relief

Magnus Helmner samordnar projektet. Stockholms stad, Ny gemenskap, Filadelfiakyrkan, Islamic Relief, Andreaskyrkan och S:t Peterskyrkan är de organisationer och kyrkor som tillsammans arbetar för att garantera att det finns någon kyrka som alltid står öppen varje kall natt.

– Islamic Relief ser till att gästerna alltid får varm buljong och mackor och Ny gemenskap har ansvar för att det finns personal och volontärer som tar emot gästerna och håller ordning, säger Magnus Helmner.

Projektet riktar sig framförallt till EU-migranter som normalt brukar sova utomhus. I Stockholm finns det 130 fasta härbärgesplatser där EU-migranter kan få plats att sova. Exempelvis driver Filadelfiakyrkan året om härbärge på slakthusområdet i södra delen av Stockholm med 50 platser. Och i veckan startade Filadelfiakyrkan ytterligare ett härbärge med 10 platser i Spånga som håller öppet hela vintersäsongen. De som inte får plats på härbärgen blir i stället insläppta i en kyrklokal mellan klockan nio på kvällen till sju på morgonen.

"– Det har inte varit så stort tryck på antal gäster. Det beror på att många har varit hemma i sina hemländer under jul och nyår. Men de som kommer är väldigt tacksamma och frusna. Kylan påverkar kroppen och gör dem väldigt trötta. När de kommer är de helt utmattade så det blir snabbt tyst i kyrklokalerna för att de somnar, berättar Magnus Helmner.

Den första riktigt kalla natten

Söndagsnatten var den första riktigt kalla natten i Stockholm. Då höll Frälsningsarmén öppet. Därefter drog projektet ”Vinternatt 2” eller ”Minus 7” igång. Filadelfiakyrkan, Andreaskyrkan och S:t Peterskyrkan har turats om att hålla öppet. Runt 25 personer har hittills funnit skydd där varje natt.

För varje nytt dygn tar socialförvaltningen beslut, beroende på temperaturen, om kyrklokalerna ska öppnas eller inte. Vilken kyrka som står till förfogande sprids sedan på sociala medier och genom nätverk av organisationer som på olika sätt har kontakt med målgruppen.

Får med sig en frukostmacka

Efter en natt i kyrkan beger sig de EU-medborgare som vanligtvis tigger på Stockholms gator ut för att fortsätta arbeta. Innan de går får de ytterligare en frukostmacka på vägen ut. Men även dagtid har det varit besvärligt för många av dem.

– Vi har märkt att på de tre frukostkaféer som Ny gemenskap driver har det kommit fler EU-migranter. Vanligtvis brukar de vilja vara ute och jobba så mycket som möjligt, men nu har det varit för kallt att sitta ute, säger Magnus Helmner.

Behovet ökar ju kallare det blir

Fortsätter det kalla vädret räknar Magnus Hellner med att behovet av en varm sovplats kommer att öka. Allt fler EU-migranter kommer att återvända till Sverige efter julen i hemlandet. Och med det ökar även behovet av volontärer.

– Det handlar om 15-25 volontärer varje natt beroende på hur stor lokalen är. Man kan skriva upp sig på en beredskapslista och så får man ett mejl i förväg när det blir aktuellt.

Fler artiklar för dig